Evo zašto muškarci kleknu kada prose devojku

Izvor: B92, 26.Feb.2017, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto muškarci kleknu kada prose devojku

Tradicionalna prosidba sprovodi se tako što muškarac klekne na koleno, i pruži ženi prsten. Ali kako je zapravo došlo do toga da partner treba da se spusti?

Nažalost ne postoje potvrđeni teorijski izvori ovog romantičnog gesta, ali postoji nekoliko teorija za koje se veruje da su tačne.

U srednjem veku viteštvo još nije bilo mrtvo i formalan način udvaranja je bio verzija današnje veze. Klečanje je takođe protokol za mnoge ceremonijalne rituale i obrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključujući i one romantične vrste.

Srednjovekovna umetnička dela i literatura pokazuju vitezove sa savijenim koljenima pred njihovim vladarima u znak časti i poštovanja, ili kako kleče ispred plemkinja da izraze svoje večno ropstvo i divljenje.

Takođe, ovakav pristup može se pronaći i u religiji. U mnogim religijama, oni koji veruju kleče na kolenima da iskažu svoje divljenje i poniznost pred Bogom.

Zato, kada kažete svom dragom "da", u isto vreme on vam pruža čast, poštovanje i večnu ljubav.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto muškarci kleknu kada prose ženu?

Izvor: Radio 021, 27.Feb.2017, 10:46

Vaša bajka iz detinjstva sa vitezom u sjajnom oklopu može biti delimično istinita...Tradicionalna prosidba sprovodi se tako što muškarac klekne na koleno, i pruži ženi prsten. Ali kako je zapravo došlo do toga da partner treba da se spusti na jedno koleno?..Nažalost, ne postoje potvrđeni teorijski...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.