Evo šta sve možete da uradite sa ljuskama od jaja

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jul.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta sve možete da uradite sa ljuskama od jaja

Kada pojedete jaja, ljuske najčešće završe u kanti, a u stvari možemo da ih iskoristimo i budemo pravi stručnjaci za ekologiju, kozmetiku...

Zbog kalcijuma i ostalih minerala, ljuska jajeta zapravo je jako korisna u domaćinstvu i može da posluži i kao narodni lek u nekim slučajevima.

1. Kompost

Stavite ljuske u kompost jer će se razgraditi i dodati kalcijum kao i ostale minerale.

2. Zaštitite biljke

Razni puzavci >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << poput puževa neće da se približivaju biljkama ako oko njih složite slomljene ljuske jajeta.

3. Priprema semena

Iskoristite kutiju od jaja i polovinee ljuski pa u njih stavite malo zemlje i seme za buduće biljke kao što je paradajz. To će simpatično da izgleda, a nećete morati da koristite čaše ili lončiće.

4. Čišćenje

Za zagorele tiganje ili vaze u kojima se nakupio kamenac, ljuske jajeta su odlično rešenje. Usitnite ljuske, pomešajte sa malo vode i deterdženta pa se latite posla.

5. Mozaik

Ako ste kreativni, ljuska od jajeta može da se oboji i postane deo zanimljivog mozaika ili viseći ukras ako jaje izduvate pa obojite.

6. Zaštitite cevi u sudoperi

Nekoliko komada ljuskica od jajeta u odvodu od sudopere sprečiće začepljenje cevi. Pošto ste očistili kuhinju i završili sa kuvanjem, sve otpatke jednostavno bacite zajedno sa ljuskom.

7. Iskoristite membranu

Tanka membrana koja se nalazi u jajetu, ispod ljuske, u nekim zemljama je poznata kao lek za posekotine i urastao nokat. Ako vam se dogode nezgode ovog tipa i nemate ništa drugo pri ruci, vredi probati.

8. Iritacije na koži

Ljusku ostavite dva dana da odstoji u sirćetu od jabuke i kada ga ocedite, dobili ste lek koji pomaže kod manjih iritacija i oštećenja na koži.

9. Maska za lice

Prirodnim maskama za lice dodajte usitnjenu ljusku jer će nahraniti kožu. Ako je u pitanju maska koja se suši i otvrdne na licu, skinite je pre nego što se stvrdne do kraja.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.