Doručak precenjen?

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doručak precenjen?

Uprkos tome što se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu, dva nedavno sprovedena istraživanja američkih naučnika pokazala su da prvi jutarnji obrok i nije toliko važan koliko se dosad verovalo.

Naučnici s američkog Univerziteta Alabame u Birmingemu sproveli su šestomesečno istraživanje u kojem je učestvovalo 300 dobrovoljaca, a pokazalo je da preskakanje doručka, odnosno njegovo redovno konzumiranje nije povezano s gubljenjem težine niti s preteranom gojaznošću. Rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition". Istraživanja naučnika su pokazala da nema neposredne veze između doručkovanja i energetske ravnoteže tokom dana.

Dobrovoljci su bili podeljeni u tri grupe. Jedna je dobila zadatak da svakodnevno doručkuje, druga da svakodnevno preskače doručak, a treća da primenjuje svoje svakodnevne navike kada je doručak u pitanju. Deo dobrovoljaca iz treće grupe svakodnevno je doručkovao, a deo preskakao jutarnji obrok. Nakon četiri meseca svi dobrovoljci stali su na vagu kako bi se proverila eventualna promena u njihovoj kilaži. Ustanovljeno je da su od početka istraživanja svi izgubili ili dobili samo po pola kilograma ili kilogram. Odnosno, ostali gotovo na istom.

Drugo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u istom časopisu pokazalo je da svakodnevno doručkovanje ne utiče znatno na opšte poboljšanje metabolizma. U ovom je istraživanju učestvovalo 33 vitkih dobrovoljaca kojima su kontrolisani holesterol i količina šećera u krvi. Podeljeni su u dve grupe - pola ih je dobilo zadatak da konzumiraju doručak, a druga da preskače ga. Nakon šest nedelja pojedincima iz obe grupa izmereni su telesna težina, nivo holesterola i šećera u krvi. Pokazalo se da su sve vrednosti gotovo identične onima kakve su bile pre početka studije.

Uvreženo je mišljenje, a i naučno se dokazivalo da je redovan doručak potreban organizmu kako bi mu osigurao dovoljnu količinu energije tokom celog dana i sprečio kasnije unošenje većih količina hrane koje ima negativan uticaj na zdravlje. Međutim, suprotno dosadašnjem verovanju, preskakanje doručka učesnike istraživanja nije nateralo da kasnije konzumiraju veće količine hrane za ručak ili večeru.

Istraživanje je trajalo kratko i sprovedeno je na malom uzorku dobrovoljaca, pa je potrebno sprovesti dodatna istraživanja da bi ono bilo verodostojno, rekla je naučnica Grečen Rejnolds dodavši kako su rezultati jedne ranije studije ipak pokazali vezu između redovnog doručkovanja i stabilnog nivoa šećera u krvi tokom popodnevnih i večernjih sati, kao i to da je kod osoba koje se bave težom fizičkom aktivnošću doručak bio nešto značajniji za sagorevanje energije od ostalih obroka.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.