Đia Đia postala najstarija panda u istoriji

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đia Đia postala najstarija panda u istoriji

Đia Đia, ženka pande u zabavnom parku Hongkonga, danas je napunila 37 godina i postala najstarija panda u zatočeništvu, saopštila je uprava tog parka.

Iako u dubokoj starosti za tu vrstu životinje, panda je danas proslavila rođendan tako što je za tren oka pojela slavljenički kolač od sladoleda i popila voćni sok.

"Đia Đia je postigla dva svetska rekorda. Ušla je u Ginisovu rekorda kao najstarija panda u zatočeništvu i kao najstarija panda u istoriji", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izjavio je predstavnik Ginisa Blajt Rajan Ficvilijam.

Đia Đia, što na kineskom znači "ekselencija", rođena je u kineskoj provinciji Sičuan 1978. godine. Poklonjena je Hongkongu 1999. godine. Prethodni rekord u dugovečnosti je držao mužjak Du Du, koji je uginuo 1999. godine. Imao je 36 godina. Veterinarka koja brine o pandi rekla je da Đia Đia sada više spava, dobrog je zdravlja i "ponaša se kao prava baka".

Pandama je 1980-ih godina pretilo potpuno nestajanje, ali je programom očuvanja i zaštite, ta vrsta spasena. U Kini je panda zaštićena zakonom i zabranjen je izvoz ili poklanjanje ovih retkih životinja.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.