Danas je Svetli četvrtak: Važno je da uradite jednu stvar i ostvariće vam se najveća želja!

Izvor: BKTV News, 20.Apr.2017, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetli četvrtak: Važno je da uradite jednu stvar i ostvariće vam se najveća želja!

Današnji dan se u narodu obeležava kao Zeleni četvrtak, a to je prvi četvrtak u Svetloj nedelji posle Vaskrsa i jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice.

Naši preci su svaki od sedam četvrtaka praznovali moleći se Bogu da grad i nevreme ne unište letinu. Do Drugog svetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke - zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi se nisu uprezali u jaram. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

U Srbiji, čiji se krajevi razlikuju po šarolikim verovanjima i običajima, ovaj dan obeležava se na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki su nažalost vremenom nestali. Inače, Bela, Svetla ili Vaskršnja nedelja smatra se neprekidnim danom Vaskrsa. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs.

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan - svi osim ovog. Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, karakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao beli ili zeleni četvrtak i na njega se nije radilo.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.