Da li ste dovoljno pametni da budete javni službenik u Indiji?

Izvor: B92, 29.Avg.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste dovoljno pametni da budete javni službenik u Indiji?

Gotovo pola miliona ljudi iz 71 grada u Indiji pokušaće u nedelju da uspešno završi test koji je nazvan “majkom svih pisanih testiranja”.

Reč je o testu za kandidate za javne službe i nije za nestrpljive: ima neverovatno teška i čudna pitanja (poput: “U kojoj deceniji je osnovan Američki institut inženjera elektrotehnike?”), a preporučena priprema za ovaj ispit traje godinu i po dana.

Ipak, kandidati čine sve što mogu da dođu do posla u javnim službama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa su spremni na žestoku konkurenciju.

Od pola miliona prijavljenih, u drugi krug prolazi svega oko 16.000, koje zatim komisija ispituje ukupno duže od 27 sati na razne teme (nauka, ekonomija, istorija...). Najboljih 2.000 zatim ide na “iscrpan” intervju, od čega prolazi svega oko 1.100 najspremnijih za državne službe.

Stručnjak koji priprema kandidate P. S. Ravindran, preporučuje kandidatima da uče 12 sati dnevno 18 meseci pre nego što krenu na ispit.

Učesnici mogu polagati test do šest puta.

“Više od 90 odsto kandidata ne zna ništa o javnoj službi”, kaže jedan student, koji test polaže po 4. put. “Ovo je prestižan ispit i čim ga položite, svi počinju da vas poštuju”, kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.