Da li je Lusi zaista predak celog čovečanstva?

Izvor: B92, 28.Maj.2015, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Lusi zaista predak celog čovečanstva?

Antropolozi Etiopije pronašli su 1974. fosilizovane ostatke čovekolikog stvorenja koje je hodalo Zemljom pre oko 3,2 miliona godina.

Foto: Tim Evanson/ Flickr.com

Da li je “Lusi”, kako su je nazvali, predak Homo sapiensa? Da li je ona “Majka čovečanstva”, kako su mnogi naučnici tvrdili?

Mnogi skeptici sumnjali su u tu tvrdnju, ali bi novi ostaci pronađeni na istom mestu možda mogli da razreše sve dileme.

Naime, druga vrsta hominida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živela je u istoj regiji Etiopije, objavljeno je u izveštaju u stručnom časopisu Nature.

Australopithecus deyiremeda, vrsta kojoj je pripadao hominid čiji su ostaci pronađeni i Lusi, verovatno su bili samo deo mnogo šire grupe kandidata za naše direktne pretke, pokazala su otkrića.

“Nova vrsta samo je još jedna potvrda da vrsta kojoj je pripadala Lusi, Australophitecus afarensis nije jedina grupa potencijalnih ljudskih predaka koja je postojala u Etiopiji”, kaže Johanes Hajleselasije iz Prirodnjačkog muzeja u Klivlendu.

“Do sad pronađeni fosili jasno pokazuju da postoje barem dve, ako ne i tri ljudske vrste koje su živele u isto vreme i na uskom području”.

U oblasti Voranso Mile u Etiopiji pronađeni su fosilizovani ostaci gornje i donje vilice iz perioda od pre 3,3 do 3,5 miliona godina.

To se preklapa sa periodom u kom je živela Lusi – pre između 2,9 i 3,8 miliona godina.

Kosti se očigledno razlikuju od Lusi – zubi su različitog oblika i veličine, a donja vilica je mnogo robusnija.

Pronalazak naših dalekih predaka oduvek je težak zadatak koji dodatno komplikuje nedostatak fosila iz određenih perioda praistorije, ali i dileme da li neki od njih uopšte zaslužuju da budu smešteni u naše porodično stablo.

Isti tim je ranije pronašao ostatke 3,4 miliona godina stare ostatke stopala u istoj regiji, ali nisu mogli da ih pripišu ni jednoj poznatoj vrsti hominida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.