Da li je Islamska država slučajno otkrila Viseće vrtove Vavilona?

Izvor: B92, 14.Mar.2017, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Islamska država slučajno otkrila Viseće vrtove Vavilona?

Prošle nedelje je grupa zabrinutih arheologa mapirala razmere štete koju je pričinila Islamska država na lokalitetima u okupiranom iračkom gradu Mosulu, kada je došla do neočekivanog otkrića.

Teroristička grupa je 2014. najavila uništavanje svetilišta Nebi Junus, za koje se verovalo da je grobnica proroka Jone i deo drevnog grada Ninive.

U februaru je iračka vojska proterala Islamsku državu iz Mosula i arheolozi su tek tad dobili priliku da saznaju da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i koliko teroristi ostvarili svoja obećanja.

Na veliko iznenađenje, otkrili su da je dizanjem ostataka Nebi Junusa u vazduh na sunce konačno izašla palata, starija i od grobnice proroka Jone, koju niko nije video hiljadama godina.

Arheolozi u početku nisu mogli biti sigurni kako je palata izgledala kada su je teroristi otkrili i koliko su je izmenili pre dolaska naučnika.

Međutim, nova nada se rodila kada su Lejla Salih i ostali stručnjaci pronašli neke veoma vredne predmete, koje očigledno niko nije ni primetio.

Recimo, pronađen je isklesan komad mermera sa tragovima klinastog pisma, a kasnije je utvrđeno da taj tekst opisuje kralja Esarhadona, koji je bio vladar Asirije 672. pre nove ere.

To znači da je novootkriveni dvorac onaj za koji su istoričari znali, ali koji je smatran izgubljenim.

Njegovu izgradnju započeo je kralj Senašerib, a završio njegov sin Esarhadon. Palata je bila tako žestoko porušena tokom opsade Ninive da više nikad nije ponovo nastanjena. Njeni delovi iskorišćeni su za izgradnju drugih građevina, poput Grobnice proroka Jone.

Međutim, priča se tu ne završava. Ona je poetski povezana i sa jednim od Sedam čuda starog sveta, jedinim za koje su se istoričari pitali da li uopšte postoji. Reč je o Semiramidinim visećim vrtovima.

Ipak, istoričarka Stefani Dilej smatra da su Vavilonski vrtovi zaista postojali, ali da ih nije izgradio Vavilon, nego osvajač tog drevnog grada – kralj Senašerib, isti onaj koji je započeo izgradnju palate, otkrivene “zahvaljujući” Islamskoj državi.

Zasad su u Ninivi pronađeni vodovodi, kanali i brane, kojima je navodnjavan ovaj pustinjski grad. Ako su slavni Semiramidini vrtovi sve vreme bili u Ninivi, umesto u Vavilonu, onda nikad i nisu bili izgubljeni, jer se njihovi tragovi vide i danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.