DA SUNČANJE OSTANE UŽIVANJE: Sve što treba da znate o zaštiti kože na suncu

Izvor: NaDlanu.com, 03.Jul.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA SUNČANJE OSTANE UŽIVANJE: Sve što treba da znate o zaštiti kože na suncu

Temperatura u termometru je skočila, počela je sezona odmora, a ono na šta ne treba zaboraviti prilikom uživanja na suncu je zaštita i nega kože. Glavnu ulogu u tome ima pravilan odabir preparata za sunčanje.

Nega kože na suncu i njena zaštita nije važna samo dok ste direktno izloženi ležeći na suncu. Podjednako je važno da se zaštitite i dok boravite u hladu, kao i dok se kupate u moru ili bazenu.

Preparati koje nanosite na kožu moraju sadržati sastojke >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << za odbranu od štetnih sunčevih zraka kojima ćete biti izloženi na letovanju, ali i prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti u letnjem periodu. Svi DM proizvodi za sunčanje sadrže UV zašitu, Vitamin E i Pantenol, koji su neophodni sastojci svake kreme ili bilo kog drugog preparata za sunčanje.

Visina zaštitnog faktora treba da se kreće od 30 do 50, a oni sa tamnijim tenom mogu sebi dozvoliti manju zaštitu sa faktorom 30, dok oni svetlije puti nikako ne treba da se izlažu suncu bez kreme sa faktorom 50.

Alergijske reakcije na sunce nisu retka pojava i o njima treba posebno voditi računa. Zbog toga je važno koristiti proizvode koji su posebno namenjeni koži sklonoj alergijama.

Kremu za sunčanje treba naneti oko 30 minuta pre izlaska na sunce. Jednim mazanjem dnevno, pre nego što prvi put izađete na sunce, niste završili posao. Zaštitnu kremu morate nanositi više puta tokom dana, a stručnjaci preporučuju na svakih 60 do 80 minuta.

Greška koju posebno treba izbeći jeste ne nanošenje kreme pre ulaska u vodu. Sunčevi zraci prodiru kroz vodu, koja ih reflektuje. Čak i ako koristite vodootpornu kremu, ponovo se namažite kada se iz vode vratite na plažu.

Ista situacija važi i za boravak u hladu. Suncobran nije garancija da nećete izgoreti, jer čak 34 odsto UV zraka prodire kroz njega. Zato je važno da i tokom boravka u hladu vaše telo bude zaštićeno zaštitnim faktorom.

U podjednakoj meri u kojoj je bitna zaštita tela, važna je i briga o licu. Takođe, delovi tela na koje mnogi često zaboravljaju a nikako ih ne treba zapostaviti jesu usne, šake i stopala.

Nakon celodnevnog sunčanja, poželjno je naneti i preparate namenjene upravo upotrebi nakon izloženosti suncu, koji vašoj koži pružaju neophodnu hidrataciju.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.