Čovek koji se godinu dana nije tuširao

Izvor: B92, 25.Apr.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji se godinu dana nije tuširao

Rob Grinfild, aktivista, eko-avanturista i preduzetnik se pre godinu dana poslednji put tuširao. Pre toga, tuširanje mu je bila (više-manje) svakodnevna navika.

Ipak, sve se promenilo nakon što je započeo svoju biciklističku turneju Amerikom kako bi promovisao održivost i ekološki osvešten život.

Tada je samom sebi postavio niz pravila kako bi ljudima dao bolji primer i sam sprovodio ono što propoveda.

Jedno od pravila bilo je i da koristi vodu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prirodnih izvora kao što su reke, jezera ili kišnice. Uz sve to, vodio je i dnevnik potrošnje.

Godina bez tuševa

Prvih 100 dana bilo je naporno, ali nakon toga Grinfild je odlučio da cele godine ne koristi tuševe.

"Mislite da jako smrdim? Kao neko močvarno čudovište", piše Grinfild na svom blogu i nastavlja: "Kad kažem da se nisam tuširao to ne znači da se nisam kupao. Svakog dana sam plivao na ovakvim mestima i pritom koristio biorazgradivi sapun".

Otkrio je da čoveku koji vodi ovakav ekološki osvešten život ne trebaju kozmetički proizvodi. Koristio je pomenuti sapun, pastu za zube i esencijalna ulja. Nekada je koristio dezodoranse, šampone, losione i niz drugih proizvoda koji su prepuni hemikalija, ali tvrdi da ga promene navika nisu pretvorile u nekoga kog drugi izbegavaju.

Štaviše, mnogi su se iznenadili da uopšte nema neprijatan miris.

Spajanje s prirodom

Uz sve to, prestao je da koristiti peškire što je, tvrdi Grinfild, značajno smanjilo potrošnju vode za pranje veša.

"Vreme koje sam trošio na tuširanje pretvorio sam u vreme koje trošim na spajanje s prirodom. Postalo je to moje omiljeno doba dana. Vreme kad sam se udaljavao od stresa i postajao svestan sopstvenog okruženja", piše Rob.

Grinfild tvrdi da prosečni Amerikanac dnevno potroši oko 378 litara vode, a on je svoju potrošnju smanjio na nešto manje od osam litara (naravno, ne računajući jezera i reke u kojima se kupao).

Saveti

Grinfild onima koji žele da žive u skladu s prirodom nudi niz saveta za smanjenje potrošnje vode:

- Ređe puštajte vodu

- Kad se sapunate, isključite vodu

- U veš mašini ne perite pojedinačne odevne predmete

- Zatvarajte slavine kad ih ne koristite

- Popravite slavine koje cure

- Zalivanje travnjaka je besmisleno; uzgajajte hranu, ne travnjake

- Skupljajte kišnicu

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čovek koji se godinu dana nije tuširao

Izvor: B92, 25.Apr.2014

Rob Grinfild, aktivista, eko-avanturista i preduzetnik se pre godinu dana poslednji put tuširao. Pre toga, tuširanje mu je bila (više-manje) svakodnevna navika...Ipak, sve se promenilo nakon što je započeo svoju biciklističku turneju Amerikom kako bi promovisao održivost i ekološki osvešten...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.