Britanski par slavi 80. godišnjicu braka

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski par slavi 80. godišnjicu braka

Par koji se upoznao 10 godina pre početka Drugog svetskog rata danas slavi 80. godišnjicu braka.

Moris i Helena Kej iz Bornmauta upoznali su se 1929. godine kada su imali 17 i 16 godina. Zabavljali su se četiri godine jer Helenina majka nije želela da se ona uda pre njene starije sestre.

Par, koji danas ima 102 i 101 godinu, rekao je da je tajna srećnog braka tolerancija između supružnika i biti spreman oprostiti i zaboraviti. Par je jedan od najduže venčanih parova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Velikoj Britaniji, a 80. godišnjicu proslavljaju sa decom, unucima i praunucima.

Helena je imala 16 godina i radila je u majčinoj radnji u Vulvortu kada je upoznala Morisa preko njegovog oca koji je dostavljao robu za radnju. Jednom je ostao u radnji tri sata i Helenina majka je pitala njegovog oca: 'Ko će ga izbaciti, ti ili ja?'. "Imao je automobil. Tih dana ih je bilo vrlo malo što me je zainteresovalo", rekla je Helena za BBC.

Par se venčao u sinagogi Borou u južnom Londonu četiri godine nakon upoznavanja. Počeli su da rade u fabrici Morisovog oca, a kada je počeo rat on je otišao u vojsku, a Helena je ostala sama. U ratu im je sve uništeno i tada su se preselili u Bornmaut. Dobili su četvoro dece.

"Nikada ne možete ništa planirati. Kako da planirate 80 godina? To je bila sudbina", rekla je Helena.

Moris je rekao kako je tajna srećnog braka da se uvek slažete sa svojom suprugom. "Nisam mislio da će potrajati nedelju dana, ali eto čuda, potrajalo je 80 godina. Bitno je deliti, davati od sebe i poštovati se", rekao je.

Od četvoro, dvoje dece im je preživelo. Sada imaju sedam unuka i šest praunuka. I dalje žive sami u stanu i redovno igraju bridž.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.