Berlin: Prvo groblje za lezbijke

Izvor: B92, 14.Apr.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Prvo groblje za lezbijke

U Berlinu je otvoreno prvo groblje u Nemačkoj za lezbijke, sa 80 mesta za humke ili urne, a slični su planovi i u Hamburgu i Minhenu.

Ipak, u Berlinu su inicijatorke po prvi put dobile mogućnost da groblje urede po sopstvenim željama.

Ženama koje su za života volele žene, koje na odgovarajući način žele da budu sahranjene i čijim partnerkama je važno da nesmetano mogu nad humkama da tuguju, to je omogućila Fondacija Sapfo.

Prostor je bez novčane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naknade dalo protestantsko groblje u četvrti Prenclauer Berg, a fondacija ga je uredila koristeći oko 15.000 evra iz sopstvenih sredstava.

Fondacija Sapfo, nazvana po starogrčkoj pesnikinji, je prva zadužbina u Evropi, a 1997. su je osnovale lezbijke sa ciljem da se podstaknu posebna životna kultura i alternativne forme stanovanja.

Protestantska crkva nije imala nikakvih problema u vezi sa ovim projektom. Naša groblja otvorena su za sve koji priznaju naše grobljanske propise, navode ovim povodom crkveni predstavnici.

U saopštenju Fondacije Sapfo povodom otvaranja groblja, navodi se da se "namerno krenulo ofanzivnim putem kada je reč o kulturi sahranjivanja da bi se i tako podigao glas protiv nevidljivosti homoseksualnih žena u društvu, politici i medijima".

U Nemačkoj je poslednjih godina upadljivo drugačije reagovanje na vesti da su pojedine, u javnom životu istaknute žene homoseksualno opredeljene, a to se ne odražava nepovoljno na njihov ugled ili simpatije koje uživaju kod građana.

Takav je, na primer, slučaj sa glumicom Ulrike Folkerts, TV-voditeljkom Ane Vil (Anne Will) ili saveznom ministarkom ekologije Barbarom Hendriks (Hendricks) koja je početkom godine nenametljivo na pitanje novinara saopštila da je novu godinu proslavila - sa svojom životnom partnerkom.

Svojevrstan rez u nemačkoj javnosti označile su odluke više istaknutih političara da obelodane homoseksualno opredeljenje, a najpoznatiji su bivši liberalni ministar inostranih poslova Gido Vestervele (Guido Westerwelle), socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Klaus Voverajt (Wowereit) i bivši hrišćansko-demokratski gradonačelnik Hamburga Ole fon Bojst (von Beust).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Berlin: Prvo groblje za lezbijke

Izvor: B92, 14.Apr.2014

U Berlinu je otvoreno prvo groblje u Nemačkoj za lezbijke, sa 80 mesta za humke ili urne, a slični su planovi i u Hamburgu i Minhenu...Ipak, u Berlinu su inicijatorke po prvi put dobile mogućnost da groblje urede po sopstvenim željama...Ženama koje su za života volele žene, koje na odgovarajući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.