Astronomi na mukama: Pronađena neverovatno velika planeta

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronomi na mukama: Pronađena neverovatno velika planeta

Još jedna egzoplaneta otkrivena je na udaljenosti od 500 svetlosnih godina od Zemlje, a naučnici su zapanjeni njenom veličinom.

Planeta HATS-6b je gasoviti div i jednostavno je „prevelika“ za svoju matičnu zvezdu oko koje se okreće u maloj orbiti gde joj je za jedan krug potrebno samo 3,3 zemaljska dana.

"Planeta je verovatno nastala daleko od matične zvezde, ali je na neki način migrirala i približila se. Nama još uvek nije jasno kako se to desilo", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Džordž Čou sa Odseka za astronomiju i astrofiziku na nacionalnom Univerzitetu Australije.

Astronomi znaju da se planete formiraju od diska materije koji se formira oko novonastale zvezde. Takođe, smatra se da se oko malih zvezda formiraju jednako male planete zbog manje "iskoristivog materijala".

Naučnici se zato pitaju kako je moguće da se velika planeta formira oko relativno male zvezde HATS-6.

"Postojanje planete HATS-6b predstavlja izazov za naučnike u pogledu teorije o nastanku tih nebeskih tela. Oni sada imaju zadatak da objasne zašto se velike planete retko formiraju oko malih zvezda, odnosno kako dolazi do toga da se uobičajeno pravilo 'prekrši'", rekao je Čou.

Foto: Nasa Appel/Flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici pronašli "preveliku" planetu

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2015

Još jedna egzoplaneta otkrivena je na udaljenosti od 500 svetlosnih godina od Zemlje, a naučnici su zapanjeni njenom veličinom...Planeta HATS-6b je gasoviti div i jednostavno je "prevelika" za svoju matičnu zvezdu oko koje se okreće u maloj orbiti gde joj je za jedan krug potrebno svega 3,3 zemaljska...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.