Ako na ovim delovima tela imate salo – preti vam čak 10 vrsta raka

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2017, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako na ovim delovima tela imate salo – preti vam čak 10 vrsta raka

Deset centimetara viška u struku mogu da povećaju rizik da obolite od raka za 13 odsto, pokazala je najnovija studija. U toku istraživanja pregledane su dimenzije i zdravstveni kartoni više od 40.000 gojaznih pacijenta, čije je stanje praćeno poslednjih 12 godina.

Za ovo vreme, rak debelog creva dijagnosfitifikovan je u 590 slučajeva, dok je 1.565 pacijenata dobilo rak jektre, pankreasa, materice i dojke, koje su usko povezane sa gojaznošću.

Analize su pokazale da dodavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << 8 centimetara sala na kukove povećavamo rizik od raka creva za 15 odsto, dok 11 centimetara sala na struku povećava rizik od dobijanja 10 vrsta raka kao što su rak grudi, jetre, pankreasa, materice, bubrega i jajnika - za 13 odsto.

Višak masnog tkiva može da promeni nivo polnih hormona, kao što su estrogen i testosteron, može izazvati rast insulina i dovesti do upale. Sve su ovi faktori, koji povećavaju rizik od raka.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RF

- Naši rezultati pokazuju da su indeks telesne težine (BMI) i oblik ljudskog tela, posebno mesto gde se skladište masti, dobri indikatori gojaznosti, koja je povezana sa rakom. Konkretno, masti oko struka mogu biti važne za neke vrsta raka, ali potrebno je to dodatno ispitati - rekao je vođa studije doktor Hajnc Frajsling, iz Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Foto-ilustracija: Profimedia

Gojaznost je posle pušenja najveći uzročnik raka.

- Iako ne postoje garancije protiv ove opake bolesti, održavanje zdrave telesne težine može da vam pomogne i donese mnogo drugih pogodnosti. Fizička aktivnost, male promene u hrani i piću mogu na duže staze da vam pomognu da dostignete zdravu telesnu težinu - rekla je Džuli Šarp, jedna od istraživača.

Deste kancera koji su povezani sa gojaznošću napadaju grudi žena u menopauzi, creva, jednjak, želudac, jetru, žučnu kesu, pankreas, matericu, jajnike i bubgrege.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.