AMAN, LJUDI: Prestanite da jedete toliko slatkiša!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Sep.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMAN, LJUDI: Prestanite da jedete toliko slatkiša!

Svetska zdravstvena organizacija još jednom apeluje na čovečanstvo da smanji konzumaciju šećera, ako ni zbog čega drugog, a ono makar zarad zdravlja zuba, kako sopstvenih, tako i zubića naše dece

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je predložila smanjenje preporučene količine šećera koji se unosi hranom i pićem. Nova preporuka je da šećer bude izvor 5 odsto energije u odnosu na dosadašnjih 10 odsto, što odgovara količini od oko 25 grama >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << šećera dnevno za žene i oko 35 grama za muškarce.

Nakon što su proučili zdravstvene posledice i finansijske troškove propadanja zuba, naučnici Univerziteta Koledž London i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, kažu da je potrebno dodatno sniziti vrednost maksimalno preporučene dnevne doze šećera.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Iamnee

Prema istraživanju, opasnost od propadanja zuba kod dece se udvostručuje kada se ishrana gotovo bez šećera zameni onom u kojoj je 5 odsto energetskog unosa iz šećera. Zbog toga se pojedini stručnjaci u Britaniji zalažu za uklanjanje automata za slatkiše iz škola i bolnica, posebno označavanje hrane s većim procentom šećera i uvođenje poreza na šećer da bi se ograničila njegova potrošnja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

AMAN-LJUDI-Prestanite-da-jedete-toliko-slatkisa

Izvor: medio.rs, 30.Sep.2014

Svetska zdravstvena organizacija još jednom apeluje na čovečanstvo da smanji konzumaciju šećera, ako ni zbog čega drugog, a ono makar zarad zdravlja zuba, kako sopstvenih, tako i zubića naše dece...Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je predložila smanjenjepreporučene količine...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.