24-godišnji student rešio jedan od najvećih Nasinih problema

Izvor: B92, 24.Avg.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

24-godišnji student rešio jedan od najvećih Nasinih problema

Jedan od najvećih problema sa kojima se suočava Američka svemirska agencija jeste izgradnja naselja na površini Marsa u kojima će astronauti živeti za vreme boravka na toj planeti.

Najveći izazov vezan je za transport, koji iziskuje stvaranje nove revolucionarne raketne tehnologije, s obzirom na to da je za prevoz astronauta i prateće opreme neophodan utrošak enormne količine energije.

Jedno od aktuelnih rešenja jeste flota raketa sa sistemom na pogon plazmom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reč je o gasu punom nelektrisanih čestica koje je moguće kontrolisati pomoću magnetnog polja.

Ova vrsta sistema troši deset puta manje goriva od tradicionalnih raketa, što znači da bi mogla da omogući znatno duži let svemirskih letelica.

Međutim, postoji nekoliko velikih problema, između ostalog to što su rakete na pogon plazmom spore i sklone samouništenju – astronauti bi do Crvene planete putovali godinama, a pitanje je da li bi uopšte stigli na cilj, jer bi lako moglo da se dogodi da se raketa raspadne.

Srećom, 24-godišnji student inženjerstva Gari Li misli da je pronašao rešenje.

On je osmislio raketu na pogon plazmom koja se sama obnavlja, a trenutno radi na testiranju brojnih materijalai vrsta plazme kako bi utvrdio koja kombinacija je najefikasnija.

Li je sa svojim naučnim timom za sada smanjio oštećenje za čitavih 20 odsto, a ističe da bi procenat mogao da se popne na 50 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.