Zašto gume aviona ne eksplodiraju pri udaru s pistom?

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2016, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto gume aviona ne eksplodiraju pri udaru s pistom?

Svaka guma aviona projektovana je tako da izdrži izuzetno težak teret - čak 38 tona, a može da udari tlo pri brzini od 270 kilometara na sat. Kod nekih modela udar se događa na brzini od čak 460 kilometara na sat, a može da se ponovi više od 500 puta pre nego što letelicu treba poslati na proveru.

Svaki avion može da ima i veći broj guma, u zavisnosti od vrste letelice. Na primer, Boing 777s ima 14, a Erbas A380 ima 22 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gume.

Gume su napravljene od specijalne vrste najlona ili aramida, ali ono što ih zapravo čini tako izdržljivim je vazduh pod izuzetno visokim pritiskom. Gume su naduvane na 13,789 bara, što je šest puta veći pritisak nego što se koristi za gume na automobilima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.