Nova ministarstva, Vulin vodi odbranu zemlje

Izvor: Mondo, 26.Jun.2017, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova ministarstva, Vulin vodi odbranu zemlje

Srbija će imati dva nova ministarstva, odlučeno tokom još jednog burnog dana u srpskom parlamentu. Brojne uzajamne optužbe tokom rasprave da li Srbiji treba Ministarstvo za Kosovo. Čule se i pretnje...

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kojima je predviđeno osnivanje dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije.

Pored novih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ministarstava doći će i do novih ministarva, odnosno "rokade" postojećih. Tako bi resor odbrane u budućoj vladi Ane Brnabić trebalo bi da vodi dosadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, saznaje Tanjug.

Tu informaciju i formalno je potvrdio dosadašni ministar odbrane Zoran Đorđević, izjavom da mu je Brnabićeva poverila da vodi resor koji je do sada vodio Vulin - rada i socijalne politike.

"Velika mi je čast što me je buduća premijerka Ana Brnabić zvala da budem deo njenog tima. U novoj vladi mi je poveren resor za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja", rekao je Đorđević za tabloid "Alo".

VRAĆENO MINISTARSTVO EKOLOGIJE

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje.

Razlog za osnivanje su i značajne i složene obaveze koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.

Poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine je do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U obrazloženju je navedeno da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije predloženo zbog značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU.

Usvajanjem ovih izmena zakona ukida se Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.

Predložene su i izmene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koje se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

U izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima navodi se da danom stupanja na snagu prestaje da radi Direkcija za elektronsku upravu.

Međutim, predviđeno je da Direkcija za elektonsku upravu ne bude više u sastavu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već da bude kancelarija u nadležnosti Vlade Srbije.

Taj zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Za usvajanje zakona je glasalo 157 poslanika, 11 je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala.

Usvajanje tog zakona je prvi korak u procesu formiranja nove vlade na čelu sa dosadašnjom ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić.

U Skupštinu bi trebalo da stigne predlog Ana Brnabić za sastav nove Vlade, a prema pisanjima pojedinih medija rasprava o tom predlogu i podnošenje ekspozea biće u sredu, 28. juna.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

PRETNJE U SKUPŠTINI: IZBUŠIĆU TI GUME, ARSIĆU

Tako se očekivano okončao još jedan, buran, dan u srpskom parlamentu. Na sednici su se čule brojne uzajamne optužbe tokom rasprave da li Srbiji treba Ministarstvo za Kosovo. Čule se i pretnje...

Naime, poslaniku Demokratske stranke Radoslavu Milojičiću predsedavajući Miroljub Arasić izrekao je dve opomene tokom rasprave o izmenama Zakona o ministarstvima posle čega mu je Milojičić rekao da će mu "izbušti gume"."Gume ću da ti izbušim Arsiću", rekao je Milojičić dobacujući sa mesta pošto su mu izrečene opomene i nije mu dozvoljeno da reklamira povredu Poslovnika.

Milojičić (DS): Šalio sam se i Arsić to zna

Poslanik iz redova DS, Radoslav Milojičić, naknadno je objasnio da je "pretnju" rekao u šali, izvinjavajući se da nije imao nameru da preti. "Smatram da je izvinjenje ljudski gest koji je iznad svih naših političkih razlika. Žao mi je što je moja neslana šala pogrešno shvaćena. Zaista mi nije bila namera da bilo kome pretim, već sam se u šali obratio kolegi Arsiću, što i on zna, ali mu se ovim putem i javno izvinjavam", naveo je Milojičić u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Arsić je zatim zatražio da u zapisnik uđe da mu Milojičić preti. "Znači naneće materijalnu štetu, a ako se to desi, da znamo barem ko je iskazao nameru", rekao je Arsić.

Arsić je danas inače u roku od nekoliko minuta po dve opomene izrekao Milojičiću i šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću.

Žustra rasprava vodila se i danas oko teme da li bi trebalo da postoji Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Opozicija protiv ministarstva za evrointegracije

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je i predlagač izmena Zakona o ministarstvima, kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da nema potrebe da se osniva posebno ministarstvo za KiM.

Odgovarajući na kritike dela opozicije zbog osnivanja ministarstva za evropske integarcije, ali ne i ministarstva za KiM, Martinović je poručio da nema potrebe da postoji specijalizovano ministarstvo koje bi se bavilo jednim delom teritorije Srbije i istakao da je država Srbija i te kako prisutna na KiM.

"Po toj logici, trebalo bi da imamo ministarstvo za Vojvodinu, ministarstvo za Beograd, Mačvu, Pomoravlje...Nama to ne pada na pamet. Svako ministarstvo i ministar nadležan je za KiM u skladu sa Ustavom Srbije, zakonima Srbije i Rezolucijom SB UN 1244", rekao je Martinović.

Naveo je da je ministarstvo za KiM 2007. bilo formirano iz jednog jedinog razloga - da bi se ostvarila neka vrsta političke trgovine između DS i DSS, te da je tada ministar za KiM bio Goran Bogdanović, tadašnji funkcioner DS.

Kaže da je u prvoj vladi Vojislava Koštunice u kojoj je postojalo ministarstvo za KiM u budžetu Srbije bilo je izdvojeno 400 miliona dinara za pokrajinu, a da je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem predložila, a Skupština usvojila budžet za 2017. godinu kojim je za KiM predviđeno 5,7 milijardi dinara.

"Da smo prihvatili vašu logiku pa formirali ministarstvo za KiM onda bismo poslali poruku da za nas KiM nije sastavni deo Srbije. Za nas je KiM sastavni deo Srbije, a koliko smo prisutni na KiM vidi se po ciframa", rekao je Martinović.

Reagovao je poslanik SDS Goran Bogdanović koji je rekao da se iz govora Martinovića stiče utisak da se pre 2012. godine ništa nije ulagalo u KiM, navodeći da su, dok je on bio ministar, isplaćivane i plate i dodaci.

"Ne bi trebalo da koristimo nesreću naroda i ne treba to pitanje da politizujemo. I tada i sada se vodi računa o Srbima na KiM", zaljučio je Bogdanović.

Odgovarajući na kritike poslanika kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Slaviše Ristića, Martinović je rekao da pojedini poslanici ne znaju ništa drugo da kažu sem da Vučić hoće da izda KiM i da nas uvede u NATO pakt, te da je nekadašnje ministarstvo za KiM bilo potrebno "da bi se oprale pare".

"Nemojte da budete licemeri, pričate da je neko izdao KiM a vi primate platu u Poreskoj upravi u Zubinom Potoku", poručio je Matinović Ristiću.

Negodujući zbog dve opomene i poredeći ih s verbalnim deliktom, Boško Obradović je rekao da je kažnjen "samo zato što je naveo da je fromiranje ministarstva za evropske integarcije dug koji SNS ima prema Briselu a s obzirom da je, kako tvrdi, EU tu stranku i dovela na vlast.

Opomene je Obradoviću izrekao poslanik Veroljub Arsić, a predstavnik DS Radoslav Milojičić izjavio da zbog toga treba da napusti mesto predsedavajućeg skupštine i siđe u salu da raspravlja s poslanicima.

Arsić je opomenu izrekao i Milojičiću, jednu pa drugu, a zatim mu isključio mikrofon, Milojičić je poručio da će da mu izbuši gume, a ovaj zatražio da u zapisnik uđu pretnje Milojičića.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.