NIJE ZA ONE SA SLABIM SRCEM Šokantne kritike najpopularnijih serija

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE ZA ONE SA SLABIM SRCEM Šokantne kritike najpopularnijih serija

"Prijatelji"? Šest frizura bez trunke smeha. "Momci sa Menhetna"? Pretenciozna sapunica. "Sajnfeld"? Tanje od balona od žvakaće gume... Kritičari "Gardijana" raskrinkali su svete krave televizije. Upozorenje: tekst sadrži mišljenja koje će neki smatrati uvredljivim.

Prijatelji - serija ni o čemu zanimlivom

Ma šta vam drugi rekli, niko ne voli "Prijatelje". Niko na ovoj planeti nije osetio istinski talas ljubavi kad je shvatio da se ova serije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << emituje; možda, eventualno, blage žmarce jer im je delovalo poznato ili dašak nostalgije. Ali ljubav? Teško. "Prijatelji" su previše masovni proizvod za to.

Reč je o fast-food sitkomu koji je forsirao mlaku doslednost nauštrb duhovitosti i dovitljivosti. Ako je "Sajnfeld" bila serija ni o čemu, "Prijatelji" su serija ni o čemu zanimljivom. U fokusu je šestoro belačkih frizura u dvadesetim koje se oslanjaju na otrcani smisao za humor. Prijatelji se nikada nisu promenili, nisu sazrevali, bilo koja epizoda može da se smesti u bilo koju od deset sezona. Jedini pokazatelj za tačno datovanje je transformacija lica Metjua Perija usled posledica drogiranja i alkoholisanja.

Iako se okončala pre 12 godina, serija nikako da umre. Godinama je reprizirana na brojnim kanalima a onda je, deceniju nakon emitovanja poslednje epizode, Netlfix platio 120 miliona dolara za pravo da je opet prikazuje, zbunjujuće veliku količinu novca za seriju koja nije ni izdaleka dobra kao što se priča. Možda smo morali da je gledamo devedesetih kad je izbor dobrog TV sadržaja bio sužen, ali sada svakako možemo bolje od toga. "Prijatelji" su namenjeni za lako konzumiranje. Oni su bolnička hrana. Teško da mogu biti bezukusniji. (Stjuard Heritidž)

Sajnfeld - od Džerija Sajnfelda i nameštaj bolje glumi

Svaka epizoda ove serije izgleda kao ogled u glumačkom mazohizmu, kao jedna nazovi šala nekog stend ap komičara razvučena tanje od žvake na 22 minuta. Koliko dugo nešto tako može da se prodaje? Koliko dugo možete zadržati iluziju da je bilo koga briga za bilo koju od beskonačno malih društvenih grešaka koje ispunjavaju ovaj svet?

Još je veća agonija gledati Džejsona Aleksandra, Džuliju Luj-Drajfis i Majkla Ričardsa kako pumpaju energiju i verodostojnost u uloge Džrodža, Ilejn i Krejmera ne bi li prikrili rupu kakva je "Sajnfeld" i sam Džeri Sajnfeld - od koga i nameštaj bolje glumi. Umesto što je hvale, trebalo bi da joj sude zbog devet godina okrutnosti nad glumcima. (Lusi Mangan)

Momci sa Menhetna - besciljna sapunica

Posle nekog vremena pažljive analize svake epizode, shvatio sam da je to gubljenje vremena. Poput Savla na putu za Damask, doživeo sam prosvetljenje: "Momci sa Menhetna" nije sjajna egzistencijalna drama našeg doba koja istražuje prirodu identiteta i frojdovske nagone. To je samo besciljna sapunica.

Gledao sam je do kraja, u nadi da ću dobiti zadovoljavajući rasplet. Na kraju sam samo dobio pokušaj da se izimitira "Porodica Soprano"; zagonetni kraj koji, zapravo, uopšte i nije bio tako zagonetan. Da izvinete na otkrivanju, zaključak je da je Don Drejper iskoristio trenutak krajnje krize da osmisli bolji džingl za koka-kolu.

Ako je zaključak bio cinični komentar na ljudsku prirodu, nije bilo potrebe da se potroši 70 i više sati da se stigne do poente. Ako je, a mislim da jeste, namera kreatora bila da nam pruži srećan kraj sa velikim čovekom koji stvara trajno delo kulture, onda sam vrlo zabrinut za čovečanstvo. Mada, odela su super. (Pol Makinis)

Zapadno krilo - najuobraženija serija ikada, do pojave "Redakcije"

Ova drama me je ubedila da zavolim američku politiku, naučila me je ko su filibasteri i koliko brzo možeš da hodaš dok istovremeno razgovaraš o ozbiljnim stvarima. Pa zašto onda više ne volim "Zapadno krilo"?

Delom zato što je kreator Aron Sorkin toliko bezočno sentimentalan u vezi sa životom na Kapitol hilu. Predsednik Džed Bartlet (Martin Šin) i njegov tim idealista uvek imaju dobre namere, dok opoziciju čine iskarikirane zle figure koje postoje samo da bi Bartlet i kompanija mogli da im ukažu na pravi put istine i pravde.

Ima tu i dobrih strana - Džon Spenser i Alison Dženi su praznik za oči kao plahovit šef kabineta Leo Mekgeri i sekretarka za medije SiDžej "Šakal" Kreg - a finale druge sezone je predivno odrađen pogled na gubitak, tugu i laži koje govorimo sebi i drugima. Ali, brale, ova serija i te kako zna koliko su dobri ti trenuci! "Zapadno krilo" nije najuobraženija serija ikada samo zato što je posle nje nastala "Redakcija", takođe Sorkinovo delo. (Sara Hjuz)

Izgubljeni - serija koja nam se podmevala

Šest dugih, zapetljanih sezona gutali smo "Izgubljene". Živeli smo na tom ne baš pustom ostrvu, voleli smo Džeka i Sojera i njihove svađe zbog Kejt. Zapravo, voleli smo sve preživele sa leta 215. I dalje napamet znamo broj koji se pojavljivao svuda.

Ali, hajde da još jednom dobro razmislimo o seriji. Dim koji je emitovao mehanička kreketanja. Dugme koje ste morali da pritisnete svakih 108 minuta da biste "spasli svet". Osim toga, ostrvo je bilo puno belih medveda i ljudskih leševa? A, da, i ostrvo je moglo da govori i besciljno luta kroz prostor i vreme zahvaljujući džinovskom smrznutom točku u svom središtu. Sada je savim očigledno da nam se cela serija podsmevala. Potrošila sam šest godina na teorije zavere. Gledala sam na netu spotove sa orijentacijama za DARMA Incijativu, tražeći neki trag, za boga miloga. Milioni nas su to radili. Nije ni čudo što će kreatori do kraja života biti prozivani zbog prezira dostojnog neuspešnog biblijskog završetka. "Izgubljeni" su bili vrhunac TV draženja. 4 8 15 16 23 42. (Kejt Abot)

Dauntonska opatija - kostimirana ljiga

Amerikanci su skloni da veruju kako je bilo šta izgovoreno britanskim akcentom pametnije i značajnije od nečega sa američkim. To je jedino moguće objašnjenje zašto je "Dauntonska opatija" osvojila tolike "Emije".

Saga Džulijana Felouza o porodici Kroli i njihovim slugama bila je vrlo zabavna, ali svakako ne može da se svrsta u vrhunsku televiziju. Uzmite u obzir neke događaje koji su se desili u istorijskom zamku i oko njega: Sibil umire na porođaju, Metju strada u udesu, Ana i Bejts su stalno pod nekom istragom za ubistvo a povremeno i u zatvoru, ledi Idit rađa vanbračno dete koje pokušava da "uvali" farmeru u komšiluku, Kora se okliznula na sapun i doživela pobačaj. Ovo su zapleti neke jeftine sapunice, samo još fale amnezija i zli blizanci.

"Dauntonska opatija" je bila sjajan spektakl ali nikada nije imala dubinu da bude bilo šta više od uglađenog popunjavanja vremena. Ne dajte da vas akcenat prevari - to je bila kostimirana ljiga a ne istorijska novela. (Brajan Mojlan)

Svemirska krstarica: Galaktika - debilni filozofski dijalozi

Serija je reklamirana kao jedna od onih iz zlatnog doba televizije: poseduje političku oštroumnost "Zapadnog krila", sirovi adrenalin "24", karakterizaciju "Porodice Soprano" i društveni komentar "Žice", tvrdili su. Ovo nije samo serija za štrebere, ovo je vrhunska te-ve.

Ove i slične komentare često ćete čuti kad s nekim pričate o seriji, ali ja nikad nisam prihvatio te argumente. OK, serija se jeste bavila nekim važnim temama - rasom, religijom, slobodnom voljom i determinizmom - ali svaka naučno-fantastična serija od "Zvezdanih staza" do "Babylon Five" je činila to isto. I baš kao i te serije, "Galaktika" je imala sci-fi elemente zbog kojih je bilo nemoguće da je shvatite ozbiljno: debilne filozofske dijaloge, glumu od izveštačenosti do šmire i preterani smisao za sopstvenu važnost, kao da bi seriju o robotima koji se ubacuju u svemirski brod trebalo da tretiramo kao film Kena Louča. (Gvilim Mamford)

Okružen mrtvima - besmisleno ubijanje vremena

Ima nešto u ovoj seriji što će vas pretvoriti u krvožednog zavisnika, očajnički se nadajući da će sledeće natprirodno paranje utrobe biti još izopačenije od prethodnog. To nešto je dosada.

Serija koja evo već više od 80 sati prati Rika Grajmsa i prijatelje kroz postapokaliptičnu zombijima preplavljenu Ameriku ima toliko spor ritam da vam se može učiniti kako fizički hodate kroz vreme.

Ne znači da "Okružen mrtvima" nema dobre likove, ideje ili sadržaj, samo su oni razvučeni na tanko i monotono. Zaboravite na ubistva zombija, ova serija ponajviše ima veze sa besmislenim ubijanjem vašeg vremena. (Rejčel Aroesti)
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.