Za gojaznost su krivi ugljenohidrati a ne masti

Izvor: Lepota i zdravlje, 06.Mar.2015, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za gojaznost su krivi ugljenohidrati a ne masti

Zasićene masti životinjskog porekla nikad nisu bile štetne te nisu mnogo uticale na višak kilograma. Uzrok gojaznosti je ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenohidratima. Zasićene masnoće životinjskog podrekla iz mesa, maslaca, jaja, svinjske masti i punomasnih mlečnih proizvoda nikad nisu bile štetne nego su sačinjavale važan deo ishrane iz kojeg crpimo vitamine topive u masti, esencijalne masne kiseline, energiju i dugotrajnu sitost. One su građevinski materijal tela, neophodan za normalan rast i razvoj dece i za funkcioniranje organizma. Medicinski žurnal Open Heart objavio je vest da masti nisu štetne onako kako smo to verovali. One nikako nisu suštinski “krive” za višak kilograma i holesterol, koji toliko želimo da smanjimo u ishrani. Zbog nametnutog straha od masnoća i holesterola tradicionalnu ishranu zamenili smo industrijskim prerađevinama, light i zamenskim proizvodima. Danas su očigledne posledice takvog poremećaja ishrane: preterana gojaznost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, alergije i mnoge druge. Ishrana svuda u svetu, pa i kod nas, bogata je šećerom i rafinisanim ugljenohidratima te tu treba tražiti uzrok pomenutih bolesti. Savet stručnjaka je da i dalje treba smanjiti grickalice jer su one potencijalna opasnost po zdravlje. Nerafinisani ili celoviti ugljenohidrati kao što su hleb od celog zrna žitarica, nerafinisani pirinač, pasulj i mahunrke smatraju se i dalje najzdravijim namirnicama koje osiguravaju nutritivne sastojke i štite organizam od mnogih bolesti.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Povezane vesti

Za gojaznost su krivi ugljeni hidrati a ne masti

Izvor: BanjalukaLive.com, 06.Mar.2015

Zasićene masti životinjskog porijekla nikad nisu bile štetne te nisu mnogo uticale na višak kilograma. Uzrok gojaznosti je ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima. Zasićene masnoće životinjskog porijekla iz mesa, maslaca, jaja, svinjske masti i punomasnih mliječnih proizvoda...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.