Vreme je za letnje pripreme: Evo kako najbrže do zgodnog tela

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2017, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je za "letnje" pripreme: Evo kako najbrže do zgodnog tela

Proleće je stiglo i mnogi baš sada pokušavaju da dovedu liniju u red za leto. Evo šta predlažu stručnjaci, kako najbrže i najzdravije da se "stešete" do leta.

- Potrebno je najmanje tri meseca da bi se videli rezultati, ako normalno trenirate, bez nekih veštačkih pomagala i rigoroznih dijeta. Imajte na umu da je za rekreativno vežbanje zdravo skinuti oko 900 grama sedmično, dok profesionalnih sportisti za isti period skidaju i do 2,5 kilograma - kaže viši trener rekreacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i master profesor sporta i fizičkog vaspitanja Ivan Petrović.

- Najbolje je raditi kardio vežbe niskog intenziteta u zoni za topljenje masti, angažovanje velike mišićne mase, odnosno mišićnih grupa u treningu. Preporučljivo je koristiti kružni trening, odnosno raditi vežbe snage većeg broja ponavljanja - od 15 do 20 - poručuje Petrović.

- Mehanizam za trošenje masti se aktivira tek posle pola sata bavljenja fizičkom aktivnošću, tako da je preporučljivo da trening niskog intenziteta traje najmanje 40 minuta, a najbolje oko sat vremena. Uglavnom se savetuje vežbanje od tri do pet puta nedeljno i preporučuje se upražnjavanje kombinacije vežbi snage i kardio vežbi.

Iako trening traje određeno vreme, Petrović ističe da je važno da celog dana budemo fizički aktivni: "Umesto liftom, idite stepenicama, izađite iz autobusa dve stanice ranije i taj deo puta idite pešice…"

- Najbolje je trenirati u prepodnevnim časovima jer se efekti treninga osećaju ceo dan, odnosno metabolizam će tako celog dana biti ubrzan. Naravno, mnogi ne mogu da treniraju ujutru zbog posla i drugih obaveza i bolje je da vežbaju uveče, nego da to ne rade uveče. Ipak, imajte na umu da ako trenirate uveče, možda ćete teže zaspati jer će vežbanje da vas razbudi i da vam poremeti dnevni bioritam.

- Ne bi trebalo ništa jesti tri, četiri sata pre treninga. Važi pravilo da se pre treninga kroz hranu unose složeni ugljeni hidrati, a posle treninga prosti ugljeni hidrati i protein, kako bi došlo do obnavljanja izvora energije i izgradnje mišićnih vlakana.

- Najveća greška su kratkoročni ciljevi, odustajanje od treninga ako nema rezultata posle mesec dana, ali i rigorozne dijete, preforsiranje organizma… Greška je, takođe, što ljudi misle da ako treniraju mogu da jedu šta žele i koliko žele, ali i to što im je trening samo sredstvo da smršaju - vežbanje treba da bude stil života - kaže Petrović.

- Mislim da uvek treba dati prednost pravoj hrani, zato što rekreativci ne treniraju u tolikom obimu da bi bili prinuđeni da uzimaju neke suplemente. Zato im je dovoljna pravilna ishrana.

Dakle, ako želite da smršate i zategnete se do leta, sada je pravo vreme da počnete. Ne odustajte zato što posle mesec dana ne izgledate kao Nikol Šercinger i neka vežbanje vremenom postane vaša zdrava navika i stil života, a ne "mučenje" koje će vam pomoći da izgledate bolje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.