Velike i male greške koje oštećuju kosu

Izvor: B92, 01.Nov.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike i male greške koje oštećuju kosu

Vaša kosa izložena je raznim spoljnim uticajima, ali za njena najveća oštećenja odgovorni ste sami, pogrešnim tretiranjem i postupcima.

Šta sve uništava našu kosu? Voda puna kamenca, zagađenje vazduha, sunčevi zraci, preterano češljanje, sušenje vrućim vazduhom, manjak vitamina, bojenje kose i razni preparati za preterano zatezanje kose. Prema tome, moglo bi se reći da apsolutno sve šteti našoj kosi, i da joj nema spasa.

Ipak, neke osobe uprkos svemu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju lepu i negovanu kosu, dok druge osobe, ma koliko se trudile, jednostavno nemaju kosu kakvu bi želele. U nekim slučajevima radi se o genetici koja je uveliko odgovorna za kvalitet kose. Ali, isto tako, mnoge osobe nisu svesne koliko postupci, odnosno greške koje ponavljaju kada je u pitanju nega kose, mogu uticati na njenu lepotu i zdravlje. Neke greške događaju se iz navike, a neke zbog neznanja. Promenite način na koji tretirate kosu i rezultati će vrlo brzo biti i više nego primetni.

Zato nemojte da…

… stavljate previše šampona prilikom pranja. Čak i ako koristite blage šampone, često šamponiranje prevelikom količinom šampona može da ukloni previše prirodnih ulja s glave, što može da uzrokuje preterano mašćenje kose i perutanje, a posledično dovede i do proređivanja i ispadanja kose.

…tretirate kosu pregrubo. Preučestalo i grubo češljanje kose može da dovede do velikih oštećenja i njenog pucanja. Takođe, nikada nemojte da je češljate kada je mokra. Za lakše raščešljavanje preporučuje se korišćenje češlja sa što širim zupcima i regenerator koji se ne ispire. Takođe, ne preporučuje se ceđenje kose peškirom složenim u turban.

…delite češljeve i četke za oblikovanje s drugom osobom. Prljavi češljevi i četke za oblikovanje kose koje upotrebljava nekoliko članova porodice mogu da budu veliko leglo raznih bakterija, koje mogu da se nastane na vašu kožu glave i prouzrokuju brojne probleme. Ali, čak i ako ste vi jedini koji upotrebljavate češljeve i četke, potrebno je da ih redovno perete, bar jednom mesečno, kako bi se otklonila mogućnost nakupljanja neželjenih bakterija.

…prečesto izlažete kosu jakim hemikalijama. Izbeljivanje kose, hemikalije za trajnu ili ispravljanje kose, kao i boje za kosu mogu veoma da oštetite vašu kosu. Iako se današnje hemikalije razlikuju od onih koje su se uotrebljavale pre 20 i više godina, izbegavajte njihovo preterano korišćenje.

Takođe, pokušajte da smanjite svakodnevno korišćenje raznih proizvoda za oblikovanje kose kao što su pene, lakovi, sjajevi, voskovi, gelovi i tako dalje. Sve to utiče na zdravlje kose. Posebno izbegavajte upotrebu lakova za kosu na bazi alkohola pre sušenja kose fenom jer će to dodatno oštetiti kosu. Držite se one poslovice – manje je više.

…neprestano zatežete kosu. Repići, punđe, pletenice i sve druge lepe frizure za poludugu i dugu kosu mogu itekako da oštete kosu. Često zatezanje kose, i njeno oblikovanje mogu da oštete koren vlasi, što može da dovede do ispadanja, ili lakše dolazi do pucanja. Takođe, prilikom oblikovanja kose upotrebite ukosnice, šnale, gumice koje vam prilikom stavljanja ili skidanja neće oštetiti kosu.

…oblikujete kosu prevrućim aparatima. Fenovi za kosu, razni uvijači i prese za kosu koje su zagrejane na previsoke temperature mogu da oštete kosu, posebno ako se upotrebljavaju često. Kako biste sprečili isušivanje kose, upotrebljavajte aparaturu na što nižim temperaturama.

…češljate kosu od korena. Kada treba da raščešljate kosu, počnite od vrhova kose, prvo raspetljajte njih, a tek onda krenite od vrha. Na taj način ćete oštećivanje kose smanjiti na minimum.

…odlažete šišanje krajeva. Šišajte vrhove bar svaka dva meseca jer će to smanjiti njihovo pucanje i cvetanje na minimum. Ako su vam krajevi oštećeni, odsecite ih bez obzira koliko morate da skratite kosu, jer je nikakvi preparati neće više obnoviti. Ako to ne učinite, pucanje će se samo pogoršati, a kosa još više oštetiti.

…stavljate ekstenzije. Lepo ugrađene ekstenzije mogu vašoj prirodnoj kosi dati dodatni volumen, dužinu i sjaj, ali imajte na umu da će vaša kosa, nakon što ih uklonite, biti oštećena, i ne samo da će vam trebati šišanje, nego će joj trebati duže vreme za oporavak.

Izvor: zena.hr

Foto: Shélin Graziela/Flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Velike i male greške koje oštećuju kosu

Izvor: 24sata, 01.Nov.2014

Vaša kosa izložena je raznim spoljnim uticajima, ali za njena najveća oštećenja odgovorni ste sami, pogrešnim tretiranjem i postupcima...Šta sve uništava našu kosu? Voda puna kamenca, zagađenje vazduha, sunčevi zraci, preterano češljanje, sušenje vrućim vazduhom, manjak vitamina, bojenje...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.