Izvor: B92, 05.Maj.2015, 21:08 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ukusno i zdravo: Rižoto od heljde
Osnovni sastojci ovog jela su heljda, pečurke, ulje, šargarepa, grašak, mladi luk, šećerac, peršun, so, biber, korijander, kurkuma, origano, bosiljak.
Sastojci
2 kašike uljapo izboru
1 struk mladog luka
1 šargarepa
1 šaka graška
1 šaka kukuruza šećerca
4 pečurke po izboru
po ukusu: so i biber
100 g tostirane heljde
po prstohvat sledećih začina: muskatni oraščić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korijander, kurkuma, origano, bosiljak
1 šaka svežeg peršunovog lista Priprema
1. Heljdu preliti sa 3 dl vode, dodati prstohvat soli, bibera kao i sve ostale navedene začine u toj količini, pa kuvati 10-tak minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpici. Nakon 10 minuta isključiti ringlu, a šerpicu ostaviti na ringli kako bi se sva tečnost upila.
2. Mladi luk sitno iseckati i propržiti par minuta na vrelom ulju, zatim dodati seckanu šargarepu, pečurke, kukuruz i grašak. Dinstati uz povremeno dodavanje vode, po potrebi, 10-tak minuta. Sjediniti povrće sa heljdom.
3. Uz ovaj rižoto možete dodati još neko bareno ili dinstano povrće po izboru. Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.
Izvor: StvarUkusa