U prazničnom duhu: Napravite kapkejk jelkice

Izvor: B92, 18.Dec.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prazničnom duhu: Napravite kapkejk jelkice

Praznici se bliže, pa vam, u skladu sa novogodišnjim duhom, donosimo recept za mafine kojima možete obradovati svoje najmilije, a naročito decu…

Sastojci:

- 4 jaja

- 3 šoljice ulja

- 6 šoljica brašna

- 5 šoljica šećera

- 1 šoljica kaka

- 3 šoljice vode

- 1 vanilin šećer

- 1 prašak za pecivo

- za punjenje: nutela (ili krem nekog domaćeg proizvođača, po želji)
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite u čvrsti sneg. Žumancima dodajte šećer, pa ih umutite tako da dobijete penastu smesu. Sneg lagano umešajte u smesu od žumanaca i šećera. Dodajte ulje, vodu i vanilin šećer pa mikserom povežite sve sastojke. Za kraj dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo pa promešajte kašikom. Uvek kad dodajete kakao možete dodati još jednu do dve kašike vode.

Zagrejte rernu na 180°C. Nauljite specijalni kalup za mafine, ili na običan pleh stavite korpice za mafine, a ako koristite silikonski kalup, nije potrebno nauljiti ga. Napunite kalup smesom za mafine i na vrh stavite kašičicu nutele. Po želji, nutelu možete da zamenite i kockicom čokolade.

Kalup stavite u rernu i pecite kolačiće nekih 10 do 15 minuta (proveravajte čačkalicom - mafini su gotovi kad čačkalica izađe suva i čista iz biskvita). Gotove mafine izvadite iz rerne i ostavite da se tako hlade nekoliko minuta, a onda ih izvadite iz kalupa. Neka se u potpunosti ohlade pre nego što pređete na dekorisanje.

Izrada jelkica i dekoracija:

- slatka pavlaka ili šlag

- zelena, žuta i smeđa boja za kolače

- šarene dekorativne mrvice (za kuglice kojima ćete okititi jelkice)

Pripremite šlag prema uputstvu s kesice (s mlekom), a ako koristite slatku pavlaku, samo je umutite – vodite, samo, računa da ne preterate jer će splasnuti i biće gotovo nemoguće lepo je oblikovati.

Obojite pavlaku ili šlag u zeleno jestivom bojom. Osim zelee možete dodati i malo smeđe ili žute boje kako biste dobili lepšu zelenu nijansu. Zatim napunite špric za dekorisanje kolača (upotrebite zvezdasti nastavak), ili kesu na čijem ste kraju izbušili rupicu, i kružnim nanošenjem smese na kapkejk formirajte jelkice – više je nego jednostavno. Igrajte se i kreirajte različite oblike - nijedno drvce ne mora biti identično - pa stvarajte bez ograničenja i uživajte procesu.

Za kraj okitite jelkice, odnosno posipajte kolačiće šarenim dekorativnim mrvicama koje će imitirati kuglice.

Izvor: ordinacija.hr

Foto: niner bakes/Flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U prazničnom duhu: Savršene kapkejk jelkice

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2014, 05:30

Praznici se bliže, pa vam, u skladu sa novogodišnjim duhom, donosimo recept za mafine kojima možete obradovati svoje najmilije, a naročito decu…..- 4 jaja..- 3 šoljice ulja..- 6 šoljica brašna..- 5 šoljica šećera..- 1 šoljica kaka..- 3 šoljice vode..- 1 vanilin šećer..- 1 prašak za pecivo..-...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.