U Tekerišu obeležena godišnjica Cerske bitke

Izvor: N1 televizija, 19.Avg.2017, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tekerišu obeležena godišnjica Cerske bitke

Godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu predvođene Stepom Stepanovićem, kao i prve savezničke pobede u tom ratu, obeležena je u Tekerišu kod Loznice.

Vence povodom 103. godišnjice kod spomen-kosturnice "Cerska bitka" u Tekerišu položili su potomci cerskih ratnika, predstavnici vlasti, članovi udruženja veterana, poštovaoci istorije i mnogi drugi.

Kako se navodi u saopštenju, državnu ceremoniju predvodio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je podsetio na izveštaj Austrougraske vojske o toj bici.

"Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bekstvu. Jedna potučena vojska. Ne - jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su ovi momci Srbi. Oni znaju da brane svoju zemlju", rekao je Đorđević, citirajući reči jednog austrijskog novinara iz tog perioda.

Đorđević je izjavio da se okupljanjem odaje počast slavnim i hrabrim srpskim vojnicima za koje tokom četiri dana reč povlačenje nije postojala i da povlačenja nije bilo, kao i da je srpska vojska hrabro odolevala nadiranju znatno brojnijih i jačih austrougarskih trupa.

"Ljubav prema otadžbini, složnost i hrabrost srpskih vojnika, kao i genijalni strateški plan generala Stepe Stepanovića, doprineli su da vojska krene u kontraofanzivu i ostvari pobedu koja je zadivila svet", podsetio je Đorđević.

On je rekao da avgusta 1914. godine nepovoljan položaj, iscrpljenost srpske vojske i manjak municije nisu sprečili srpsku vojsku da dobije prvu i jednu od najslavnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, kao i da se tih dana na Ceru borilo 180.000 srpskih vojnika, a život je izgubilo između tri i pet hiljada, dok je austrougarska vojska pretrpela dvostruko veće gubitke.

U čast cerskim junacima u nedelju će biti održan osmi Cerski marš, posvećen vojvodi Živojinu Mišiću tokom kojeg će oko 2.000 učesnika pešačiti od Šapca do Tekeriša trasom dugom 37 kilometara.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.