Tajni saveznik u borbi za prekrasnu kožu, kosu, nokte i zube

Izvor: Lepota i zdravlje, 29.Okt.2014, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni saveznik u borbi za prekrasnu kožu, kosu, nokte i zube

Naše telo se sastoji od jednake koncentracije minerala i hranljivih materija kao morska voda, pa nije čudo što je morska so prirodni saveznik u uspostavljanju ravnoteže i očuvanju tela i kože.

Jedna od najvećih razlika između morske i obične soli je u sastavu minerala. Morska so je, naime, bogata mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum – a svi oni su ključni igrači kad je zdavlje i izgled naše kože u pitanju. Upravo zato, nedostatak njih manifestuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << se u obliku suvoće kože, sive puti, osećaja zatezanja, iritacija i crvenila, što je pogotovo vidljivo kad dođu hladniji dani.

Ako morsku so iz kuhinje prebacite u kupatilo i uključite u svoje beauty rituale, možete samo da budete na dobitku, a evo i kako:

1. Maska koja uspostavlja ravnotežu

So i med imaju protivupalna dejstva, te mogu uspostaviti ravnotežu kod preteranog lučenja masti i hidrataciju, i to u slojevima kože gde je ona najpotrebnija.

Probajte: Pomešajte dve kašičice morske soli s četiri kačičice meda. Nanesite ravnomerno na čistu, suvu kožu, izbegavajući područje oko očiju. Nakon 10-15 minuta namočite krpicu u jako vruću vodu i prislonite je na lice na pola minuta. Zatim mlakom vodom isperite masku, usput kružnim pokretima prstiju lagano masirajući lice. Na kraju nanesite uobičajenu kremu.

2. Tonik za masnu kožu

So dubinski čisti pore, pa se koža manje masti i manja je mogućnost od širenja bakterija i nastanka akni.

Probajte: Pomešajte kašičicu morske soli sa 120 ml tople vode u maloj sprej bočici, sve dok se so ne rastopi. Pošpricajte na čistu, suvu kožu, izbegavajući oči, te upotrebljavajte jednom do dva puta dnevno.

3. Omekšajte grubu kožu

So je prirodni, nežni piling koji uklanja mrtvu kožu. Istovremeno sadrži minerale koji će omekšati kožu i vratiti hidrataciju.

Probajte: Pomešajte četvrtinu šoljice soli s pola šoljice maslinovog ulja ili omekšalog kokosovog ulja, sve dok ne dobijete čvrstu smesu. Možete dodati i 10 kapi omiljenog eteričnog ulja. Nanesite na mokru kožu s rukavicom za piling i nežno umasirajte u kožu kružnim pokretima, pa isperite.

4. Podmlađujući piling

So omekšava i vraća kožu u njeno najbolje moguće izdanje.

Probajte: Pomešajte pola šoljice soli, četvrtinu šoljice čiste aloe vere, četvrtinu šoljicu ulja po vašem izboru, jednu kašičicu osušenih cvetova lavande i 10 kapi eteričnog ulja lavande. Tu čvrstu pastu nanesite pod tušem, kao i prethodni piling.

5. Umirujuća kupka

So apsorbuje prljavštinu i toksine, te dubinski čisti pore vaše kože, ali i vraća odbrambenu funkciju vašoj koži i zadržava hidrataciju.

Probajte: Dodajte trećinu šoljice soli u kadu napunjenu toplom vodom, te je dobro promešajte, kako bi se so rastopila. Uživajte u kadi 15 do 30 minuta.

6. Tretman protiv peruti

So pomaže u omekšavanju i uklanjanju postojećih ljuskica, a istovremeno stimuliše cirkulaciju i zdravije teme. Ona će takođe upiti višak masti i pružiti hidrataciju nužnu za izbegavanje nastanka gljivica.

Probajte: Razdvojite kosu na nekoliko mesta te na tim mestima po temenu posipajte jednu do dve kašičice soli. Mokrim prstima nežno izmasirajte teme, pa normalno operite kosu posle ovoga.

7. Izbeljivač zuba

So i soda bikarbona su nežni abrazivi koji će vas rešiti mrlja i posvetliti vaše zube, a so sadrži i fluorid, što mu je samo dodatan bonus.

Probajte: Pomešajte kašičicu soli s dve kašičice sode bikarbone. Umočite u mešavinu vlažnu četkicu za zube i normalno operite zube. Ako vam ukus bude preintenzivan, dodajte malo paste za zube na četkicu, pre nego što je umočite u mešavinu.

8.Prirodna vodica za ispiranje usta

So ima antibakterijska dejstva i može vas rešiti bakterija zaslužnih za loš dah i upalu desni.

Probajte: Pomešajte pola kašičice soli, pola kašičice sode bikarbone, te četvrtinu šoljice vode dok se so ne rastopi. Tu tečnost malo promešajte po grlu i grgljajte, pa pljunite i dobro isperite usta.

9. Izbeljivač noktiju

So omekšava kožicu noktiju. Soda bikarbona i limun uklanjaju žutilo i mrlje na noktima.

Probajte: Pomešajte kašičicu soli, kašičicu sode bikarbone, kašičicu limunovog soka i pola šoljice tople vode u maloj posudi. Umočite nokte u tu mešavinu i kratko ih držite desetak minuta, pa izribajte s mekanom četkicom. Isperite ruke i namažite ih hidratantnom kremom.

Izvor: magazin.hr, M.G.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.