Seksualna želja u različitim fazama veze

Izvor: Lepota i zdravlje, 16.Dec.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seksualna želja u različitim fazama veze

Što je veza duža, menjaju se i osećanja koja gajite jedno prema drugom. Evo i zašto…

Nivoi hormona “privlačnosti” – dopamina i oksitocina – su najviši, pa tokom ove inicijalne faze nećete moći da skinete ruke jedno sa drugog!

Ukoliko ste odlučili da veza postane ozbiljnija, oksitocin će vam pomoći da se jače povežete. Neki eksperti tvrde da zaljubljenost traje toliko dugo, zbog toga što se smatra da je ovaj period potreban da se dvoje povežu kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << par, dobiju dete i odgaje ga do druge godine života.

Ako ste rodili dete, nivo oksitocina ponovo raste, ali on će usloviti zbližavanje sa bebom, a ne sa partnerom. Tokom ovih godina, seksualna želja najčešće opada.

U ovom vremenskom rasponu deca odrastaju i stiču veću samostalnost, a ostvarena je i veća finansijska sigurnost. To je vreme kada ljubavni život ponovo može da procveta, a nivo hormona privlačnosti raste.

Pad nivoa estrogena u menopauzi umanjuje libido. Redovni seksualni kontakti mogu da povećaju stepen bliskosti i seksualnog uzbuđenja.

Kada potražiti pomoć?

Ponekad nedostatak seksualne želje može da bude znak dubljih problema u vezi. U tom slučaju, potrebna je profesionalna pomoć. Evo i nekoliko sigurnih pokazatelja:

Osećate veliki otpor prema partneru i često se svađate, ili skoro uopšte ne komunicirate. Ipak, to ne znači da je izgubljena nada za oporavak vaše veze, već samo da su stvari otišle predaleko da biste ih sami rešili bez pomoći stručnog lica.

Vašem partneru je teško da priča sa vama o bilo kojoj temi, bez obzira na to koliko se vi trudite. Neki muškarci zaista ne mogu da otvoreno pričaju o osetljivim temama, pa bi stručno lice, na “neutralnom” terenu moglo da pomogne.

Nesrećni ste već neko vreme, ali ne uspevate da ostvarite konstruktivan odnos sa partnerom. Budući da takva situacija, ako dugo traje, izaziva osećanja odbojnosti i prezira, važno je da zatražite pomoć stručnjaka, dok nepovratno ne izgubite ono što ste imali na početku veze.

Autor: Life Content, M.K.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.