Savet frizera: Šta kada se kosa prezasiti bojom?

Izvor: B92, 20.Dec.2014, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet frizera: Šta kada se kosa prezasiti bojom?

Ovaj izraz sam čuo u salonu i ocenio ga kao „narodski“, znate ono kad kažu da se kosa prezasitila nekog proizvoda, da treba menjati šampon i regenerator s vremena na vreme, a bez ikakvog objašnjenja zašto to raditi.

U stvari je došlo do sledećeg- kosa koje je previše farbana (uglavnom je ovo efekat koji se najbolje vidi na bakarnim i crvenim kosama), je sada u takvom stanju da više ne može ni da prihvati pigmente, odnosno ne može da ih zadrži. Sve ovo zato što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preteranim bojenjem oštećena preko granice i više se ne ponaša kao kosa, tj. pigmenti više nemaju za šta da se vežu niti ima šta da ih zadrži u kosi.

Ovakav efekat se može dobiti i usled drugih načina oštećenja kose, nije pravilo da se ovakva oštećenja dobijaju samo usled bojenja.

REŠENJA : 1. Postoje specijalni preparati koji se nanose pre bojenja, a koji imaju za ciilj da obnove vlas pre nego se nanesu pigmenti, i da pigmente zaključaju u kosu. Njihovom upotrebom situacija sa farbanjem se poboljšava, ali za one najgore kose pomaže samo rešenje br. 2. šišanje.

Da vam se ovo ne bi dogodilo (a za neke- da se ne bi ponovilo) bar se posavetujte sa nekim ko je stručan i naravno usvojite savet.

Miloš Fijatović,

frizerski salon “Fijatović”

Foto: mainstream/flickr.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.