Sajberuvce: Šta je ototoksičnost i koje je lekovi izazivaju?

Izvor: Lepota i zdravlje, 21.Jun.2016, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajberuvce: Šta je ototoksičnost i koje je lekovi izazivaju?

Kao i svakog utorka, u saradnji sa portalom Sajberuvce, na našem portalu možete čitati tekst koji se bavi decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo. Prethodne tekstove pročitajte OVDE, a danas saznajte šta je to ototoksičnost. Foto: Guliver/Thinkstock Ototoksičnost se navodi kao jedan od osnovnih rizičnih faktora za nastanak oštećenja sluha kod dece. Ototoksičan znači “otrovan za uho” i odnosi se na lekove i preparate >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << kod kojih je dokazano da mogu dovesti do oštećenja sluha. Ototoksični efekat može izazvati oštećenje unutrašnjeg uha, slušnog nerva, pa čak i centra za sluh i ravnotežu. Još uvek ne postoji način da se sa sigurnošću utvrdi da li je određeni lek odgovoran za oštećenje sluha kod deteta. Ipak, kod dece koja primaju ili su primala ototoksične lekove, bez obzira na postojanje rizika, dodatna provera sluha nije obavezna – ni kod nas, ni u svetu. Razlog za ovakav stav je nedovoljno validnih istraživanja čiji rezultati bi pokazali neophodnost uvođenja dodatnih testiranja. Listu lekova koji se povezuju sa ototoksičnošću, kao i njene simptome pročitajte OVDE.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sajberuvce: Šta je ototoksičnost i koje je lekovi izazivaju?

Izvor: Scandal.rs, 21.Jun.2016

Ototoksičnost se navodi kao jedan od osnovnih rizičnih faktora za nastanak oštećenja sluha kod dece. Ototoksičan znači “otrovan za uho” i odnosi se na lekove i preparate kod kojih je dokazano da mogu dovesti do oštećenja sluha...Ototoksični efekat može izazvati oštećenje unutrašnjeg...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.