Pripazite: Procene se donose na prvi pogled

Izvor: B92, 01.Apr.2015, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripazite: Procene se donose na prvi pogled

Odluka da li u nekoga možete da imate poverenja donosi se u prvih deset sekundi od upoznavanja, pokazalo je istraživanje sa Prinstona. Za prvi utisak nije važan samo izgled već i govor tela.

Već u prvih nekoliko sekundi može da se proceni karakter osobe koju tek upoznajete. Stručnjaci su analizirali razne aspekte ponašanja i evo do kakvih su zaključaka došli...

- Odluka da li u nekoga možete da imate poverenja donosi se u prvih deset sekundi od upoznavanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazalo je istraživanje sa Prinstona. Naučnici su to otkrili tako što su grupi studenata dali zadatak da za deset sekundi po licu nepoznatih osoba ocene koliko su privlačne, simpatične, pouzdane, kompetentne i agresivne. Isti zadatak dobila je i druga grupa ispitanika, ali su imali vremena koliko žele. Od svih karakternih osobina, predstavnici obe grupe su se samo za pouzdanost izjasnili u trenutku, bez razmišljanja i imali su gotovo identične stavove.

Zanimljivo je da se seksualna orijentacija kod muškaraca "čita" za manje od jedne sekunde, odnosno potrebno je tek onoliko vremena, koliko i da se svesno prepozna lice. Britansko istraživanje otišlo je korak dalje zaključujući da se žena, kod koje se vidi tetovaža, doživljava kao neprivlačna, sklona porocima i promiskuitetna.

- Za prvi utisak nije važan samo izgled već i govor tela. Oni koji opuštenije hodaju se smatraju otvorenijim, ali i sklonijim avanturama, dok kratak i odsečan korak ukazuje na neurotičnost - pokazalo je istraživanje Univerziteta Duram.

Izvor: Novosti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.