Ovo niste očekivali: Četiri iznenađujuće upotrebe aspirina

Izvor: Lepota i zdravlje, 20.Okt.2014, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo niste očekivali: Četiri iznenađujuće upotrebe aspirina

Aspirin kao jedan od najčešće korišćenih lekova ne samo da ublažava razne vrsti boli, već ima i druge manje poznate namene u domaćinstvu.

1. Smanjuje pojavu peruti

Zbog salicilne kiseline koju sadrži, a koja je sastojak i mnogih šampona protiv peruti, aspirin može pomoći u borbi protiv tih dosadnih napasti. Izmrvite dva ili tri aspirina i pomešajte ih s uobičajenom količinom šampona koju koristite za svako pranje kose. Dobro umasirajte mešavinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << u teme, ostavite da deluje tri do pet minuta pa temeljno isperite.

2. Smiruje ubode i ugrize

Zahvaljujući svojim protivupalnim dejstvima, aspirin može da smanji crvenilo, natečenost i bol od uboda i ugriza insekata. Navlažite tabletu aspirina i stavite je da deluje na ubodenom području nekoliko minuta.

3. Uklanja mrlje

Za uklanjanje mrlja od znoja izmešajte u posudi tri mrvljena aspirina i pola čaše tople vode. Umočite zaprljani deo majice u posudu i neka tako odstoji barem dva sata. Nakon toga, kao i inače operite majicu. S istom mešavinom možete ukloniti i mrlje od nikotina ili trave na rukama. Nanesite mešavinu na mrlje, ostavite da deluje 15 minuta, a zatim ruke temeljno operite.

4. Pospešuje rast biljaka

Aspirin je koristan i za sve vrste biljaka, bilo da su sobne ili spoljašnje, jer ih čini otpornijima te pospešuje njihov rast. Otopite jedan aspirin u tri i po litre vode i poprskajte biljke. Ako želite da produžite život svežem cveću u vašoj vazi, odnosno sprečite pojavu gljivica i plesni, dodajte u vodu u vazi jedan aspirin.

Izvor: zadovoljna.hr, M.G.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.