Ovi signali pokazuju da vašem organizmu nedostaju vitamini

Izvor: Lepota i zdravlje, 28.Okt.2014, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovi signali pokazuju da vašem organizmu nedostaju vitamini

Ljudsko telo je neverovatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine “dojaviti” šta mu ne odgovara, kao i koji vitamini mu nedostaju.

Ishrana savremenog čoveka svodi se na obrađenu hranu punu veštačkih dodataka, konzervansa i boja s malo nutrijenata. Takođe, takva ishrana može ometati apsorpciju važnih vitamina i minerala u probavni sistem. Ovi simptomi ukazuju da vašem organizmu fale određeni vitamini.

Žvale na usnama
>> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje <<
Pukotine kože, crvenilo i osećaj pečenja na rubovima usana mogu biti znak nedostataka fvožđa, cinka, vitamina B. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz ishranu ne unose dovoljno tih nutrijenata. Da biste rešili problem, jedite više živinskog mesa, ribe, jaja, sira, orašastih plodova i sočiva. Apsorpciju gvožđa poboljšajte unosom C vitamina, pa navedene namirnice kombinujte s povrćem poput brokulija, kelja i karfiola.

Potkožne bubuljice

Crvene i bolne potkožne bubuljice koje nalikuju na akne u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže hormona, ali često i nedostatka esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D. Rešenje je unos više ribe, morskih plodova i orašastih plodova, a izbegavanje svakodnevne ishrane koja se temelji na prerađenom mesu. Takođe, dobar dodatak ishrani su lanene semenke, šargarepe, krompir i crvena paprika.

Osip uz liniju vlasišta, na licu i opadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 vitamina ili biotina. Dok telo može da skladišti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može da pohrani veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi. Biotin možete nadoknaditi jedenjem više kuvanih jaja, lososa, avokada, gljiva, karfiola, soje, oraha, malina i banana.

Trnci u rukama i nogama

Osećaj ukočenosti, privremeni gubitak čula dodira te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u direktnoj vezi s perifernim nervnim sistemom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaje kao što su anksioznost, depresija, anemija i umor. Da biste uneli više tih vitamina, jedite spanać, repu, grašak, jaja, morske plodove i meso živine.

Grčevi u mišićima

Podrhtavanje kapaka i mišića uz pojavu grčeva najčešće su znak nedostatka magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Ako se simptomi javljaju često, to je znak hroničnog nedostatka koji se ne može rešiti samo boljom ishranom, već i uzimanjem odgovarajućih minerala. Ako redovno trenirate, tada obično dolazi do pojačanog gubitka minerala znojenjem. Da bi ih nadoknadili, jedite više banana, badema, lešnika, bundeve, jabuka, grejpa, brokolija i zelenog lisnatog povrća.

Autor: Life Content, M.G.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.