Odmah ćete ustati sa stolice kada čujete šta dugo sedenje radi vašoj zadnjici

Izvor: B92, 23.Jul.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmah ćete ustati sa stolice kada čujete šta dugo sedenje radi vašoj zadnjici

Dok sedite, mišići zadnjice su potpuno neaktivni, pa vremenom gube elastičnost.

Ako se bavite kancelarijskim poslom, verovatno sedite na stolici barem osam sati dnevno svaki dan. Posledica toga su bolovi u leđima, vratu, ali i promena oblika vaše pozadine. Zadnjica vremenom počinje da gubi svoj oblik i elastičnost.

- Naravno da se negativne posledice neće odmah videti, ali nakon pet godina sedenja za stolom, velike su šanse da će se primetiti - objašnjava fizioterapeut >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Den Đordano i ističe da je to posebno naglašeno kod ljudi koji ne ustaju od stola duže vreme, a na stolici sede u nepravilnom položaju.

- Ako kukovi i mišići zadnjice ne rade dobro, povećava se pritisak sve do kolena i zglobova - dodaje on.

Da biste sprečili ovu pojavu, pridržavajte se sledećih saveta.

1. Prilagodite stolicu tako da su vam bokovi nešto viši od nivoa kolena. Stopala držite ravno ispred sebe oslonjena celom dužinom o pod.

2. Donji deo leđa oslonite – ili dobrom stolicom ili jastučićem. Ramena izravnajte, ali ih držite u opuštenom stanju.

3. Ekran računara trebalo bi da vam bude u liniji očiju ili malo ispod nje. Ako vam je ekran prenisko postavljen glavu ćete sagnuti prema napred.

4. Laktovi bi trebalo da budu postavljeni u visini stola, a tastatura bliže rubu, kako prstima ne biste morali da 'lovite' tipke.

5. Ako vežbate redovno, nemate razloga za brigu. Stručnjaci savetuju pilates kako biste očvrsnuli mišiće i ispravili držanje.

Pokušajte sa ovim vežbama za zadnjicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.