Lepe i zgodne i bez dijete

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2015, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepe i zgodne i bez dijete

Mnogi misle da mršavljenje nije moguće bez gladovanja, ali dijetolozi širom sveta se slažu da je to recept za uništavanje zdravlja i užasni jo-jo efekat. Zato je mnogo bolje da pametno razmišljate - i pronađete idealnu, dijetalnu zamenu za kaloričnu hranu koja goji.

- Naravno da nezdrave namernice treba izbaciti iz ishrane, ali to ne znači da treba gladovati. Umesto nezdrave, masne i kalorične hrane, jedine onu koja je zdrava, ne goji i ima koristi za vaše zdravlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Takvih zamena ima mnogo, a vi se odlučite za ono što vama odgovara - poručuje nutricionista Branka Mirković.

Evo nekoliko predloga.

Krompir, posebno ako je pržen, prepun je kalorija a nema mnogo korisnih sastojaka za vaše zdravlje. Umesto toga jelu dodajte šaku integralnog, braon pirinča, koji je prepun zdravih ugljenih hidrata i drže će vas držati sitima.

Zašto? Prvo, kokice nisu pržene u dubokom ulju, za razliku od čipsa, što ih čini zdravijom opcijom, ali i mnogo manje kaloričnom. Drugo - možete da ih pojedete više a da unesete manje kalorija - zar nije to divno? Da biste smršali ne morate da eliminišete grickalice - samo je bitno da ih pametno birate.

Limunov sok je mnogo zdraviji i želudac ga lakše podnosi, a pritom je i pun vitamina C. Upravo zato ga stručnjaci širom sveta sve češće savetuju kao zamenu sirćeta.

Ako vam je voda postala dosadna i ponekad poželite da se osvežite nekim voćnim napitkom, svejedno bi trebalo da izbegavate kupovne voćne sokove, koji su prepuni šećera i konzervansa. Umesto toga, jednostavno u čašu vode dodajte par komada voća (na primer iseckana jabuka, bobičavo voće, citrusi) pa pustite da malo odstoji i imaćete pravo zdravo osveženje.

Ako volite one salate u koje se dodaju krutoni, onda je ovo pravi spas za vas. Naime, krutoni su u stvari komadići prepečenog hleba sa puno soli - dakle, izuzetno su nezdravi. Ako želite da vam u salati ipak nešto bude hrskavo, dodajte orahe, lešnike ili bademe - em će biti još ukusnije, em je mnog zdravije!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.