Koštunjavo voće stabilizuje nivo masti i šećera u krvi

Izvor: Lepota i zdravlje, 09.Avg.2014, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunjavo voće stabilizuje nivo masti i šećera u krvi

Ishrana bogata koštunjavim voćem smanjuje šećer i masti u krvi, pokazuju nedavne studije!

Koštunjavo voće je bogato raznim hranljivim materijama, kao što su proteini, masne kiseline, vlakna i vitamini, a nova istraživanja pokazuju da mogu da pomognu u borbi protiv bolesti.

Istraživači su zaključili da ishrana bogata koštunjavim voćem može da pomogne osobama sa dijabetesom ili metaboličkim sindromom da kontrolišu svoje zdravstveno stanje.

Autor >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << obe studije je dr Džon L. Sivenpajper objašnjava da u koštunjavo voće spadaju badem, brazilski orah, indijski orah, lešnik, makadamija orah, pekan orah, pinjoli, pistaći, orah i kesten. Bogati su nezasićenim mastima (poznatim kao ,,dobre’’ ili ,,zdrave’’ masti).

Istraživači su potvrdili da osobe sa dijabetesom mogu da poboljšaju kontrolu i stabilizuju svoje zdravstveno stanje (kontrolom i stabilizacijom nivoa šećera u krvi) uključivanjem koštunjavog voća u ishranu.

Metabolički sindrom opisuje grupu faktora rizika koji povećavaju rizik od bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Smatra se da pacijent ima metabolički sindrom ako kod njega postoje tri od sledećih faktora rizika: velik obim struka, visok nivo masti u krvi, nizak nivo ,,dobrog’’ holesterola, visok krvni pritisak ili visok jutarnji krvni pritisak.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 2.226 učesnika koji su bili ili zdravi ili su imali dislipidemiju (izuzetno visok nivo masti u krvi), metabolički sindrom ili dijabetes. Prosečna količina koštunjavog voća u ishrani bogatoj koštunjavim voćem iznosila je 50 grama dnevno.

Rezultati su pokazali da je ishrana bogata koštunjavim voćem značajno smanjila nivo HbA1c, jutarrnjeg šećera u krvi i masti u krvi kod učesnika.

Istraživači su ustanovili da konzumiranje koštunjavog voća nema nikakvog uticaja na kontrolu obima struka, nivo ,,dobrog’’ holesterola ili krvni pritisak među učesnicima.

U drugoj studiji su dr Sivenpajper i njegov tim zaključili da su učesnici postizali najbolje rezultate kada su rafinisane ugljene hidrate (ugljene hidrate koji se veoma brzo vare i dovode do skoka nivoa šećera u krvi) zamenili koštunjavim voćem umesto zasićenim mastima.

,,Pedeset grama koštunjavog voća može jednostavno da se ubaci u ishranu kao užina ili zamena za masti životinjskog porekla ili rafinisane ugljene hidrate’’, kaže dr Sivenpajper.

On dodaje da, uprkos visokom sadržaju masti kod koštunjavog voća, njihove zdrave nezasićene masti ne izazivaju porast telesne težine.

,,Koštunjavo voće je još jedan od načina da ljudi zadrže zdrav nivo šećera u krvi u okviru obrasca zdrave ishrane’’.

Autor: Life Content

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.