Kontroverze oko priručnika o seksualnom obrazovanju: Da li će dete ovo shvatiti?

Izvor: B92, 20.Apr.2017, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverze oko priručnika o seksualnom obrazovanju: Da li će dete ovo shvatiti?

U srpske škole i vrtiće uvodi se seksualno obrazovanje. I to je pokrenulo buru reakcija u javnosti. Da li deca, od recimo tri godine mogu da shvate šta su incest i pedofilija? Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije prosledila je školama priručnike i uputstva za nastavno osoblje, a Ministarstvo prosvete odlučilo je da priručnike koriguje i prilagodi našem podneblju.

”Moje telo pripada meni, nije tvoje. Od glave do pete tražim da me poštujete“. To, prema priručniku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dete uzrasta između tri i sedam godina može i treba da kaže svima. I roditeljima. Takođe, mališanima već u tom uzrastu treba pričati o dodirivanju, koje se pominje i u seksualnom smislu.

I onda je počelo da se nameće pitanje čega su deca u tom uzrastu svesna i na koji način uopšte treba razgovarati sa njima. U Priručniku piše da sa mališanima treba razgovarati i o intimnim delovima tela.

Vasapitačica Jelena Žujović kaže da su deca u tom uzrastu vrlo svesna svoga tela.

"Naravno da znaju da je njihovo telo - njihovo telo i da bez dozvole ne može svako da ih dodiruje. Vrlo su svesni polnih razlika između dečaka i devojčica, da dečak piški stojeći i ima pišu, a da devojčica sedi", kaže ona za “150 minuta”.

Ipak, svaki razgovor zavisi od uzrasta! U piručniku za decu od tri do sedam godina predstavljena je i telesna mapa na kojoj bi dečaci i devojčice trebalo da označe koji im dodiri prijaju, a koji ne.

Vaspitačica kaže da deca znaju da neke čike koje ne poznaju ne treba da im prilaze, ne treba da ih dodiruju, da im kupuju slatkiše. "To su pravila ponašanja koja usvajamo. Možemo da im objasnimo da veliki dečaci ne smeju da diraju dečake, pogotovo oni koji imaju izraženu pedofiliju. Ako im priđe stariji dečak da ih grli, ljubi, da može da se pomeri i požali roditeljima.”

I koliko god neki priručnike smatrali neprimerenim, Ministarstvo prosvete ima jasan cilj, a to je prevencija zlostavljanja i nasilja dece. Materijali te vrste su već prisutni u evropskim obrazovnim sistemima, ali taj koji će stići u naše vrtiće i škole po svemu sudeći moraće da pretrpi neke korekcije.

"Nakon analize materijala od strane stručnih službi Ministarstva donet je zaključak da se obrazovni paketi koriguju kako bi se prilagodili uzrastu dece i kulturi i tradiciji naroda koji žive na terotiroiji Srbije. Nakon toga, obrazovni paketi biće prosleđeni školama kao pomoćno sredstvo pripreme za rad sa decom."

Po programu ”Paketa za osnovnu i srednju školu“ nastavno osoblje trebalo bi da, između ostalog, objasni školarcima i šta je francuski poljubac i da ne treba da se boje osećanja prema istom polu.

Stručnjaci su u emisiji "150 minuta" debatovali o ovom problemu. Evo kakve stavove imaju Olivera Petrunović, nastavnica od prvog do osmog razreda, psiholog Gordana Nikić, sociolog Ratko Božović i Danijela Dimitrovska, majka trogodišnjaka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.