Kako da uživate u praznicima bez griže savesti

Izvor: Lepota i zdravlje, 18.Dec.2014, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da uživate u praznicima bez griže savesti

Stigao je decembar, a period slava je počeo, a i praznici su pred vratima. Za ova dva meseca se vezuje mnogo porodičnih obroka, uživanja u hrani i piću.

Ako ste na dijeti ili pokušavate da izgubite nekoliko kilograma, praznici vam možda i nisu tako dragi. Kako odoleti svim tim poslasticama? Za početak, nemojte paničiti. Pročitajte naše savete i bez grižne savesti uživajte u ovom prekrasnom periodu.

1. Prepustite se i uživajte

Kad se nađete >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << za prazničnom ili slavskom trpezom, nemojte odmah paničiti. Radite isto što i ostali – jedite. Umesto griže savesti zbog prejedanja, jednostavno sledeći dan napravite mali detoks i birajte zdrave namirnice. Nećete se ugojiti zbog jedne obilnije večere. Ali, morate znati gdje je granica i ne preterivati.

2. Doručkujte

Da bi vam metabolizam ostao aktivan tokom celog dana, vrlo je važno ne izgladnjivati se. Iako ste ovo već čuli stotinu puta, nemojte preskakati doručak jer je on uistinu najbitniji obrok tokom dana.

3. Birajte zdrave međuobroke

Ako vas nakon ručka uhvati glad, nemojte ju zanemarivati, već uz sebe uvek imajte zdrave grickalice ili neko voće poput jabuke, orašastih plodova, semenki, avokada. Zdrave masnoće koje se nalaze u navedenim namirnicama pomoći će vam da nivo šećera u krvi ostane stabilna pa neće žudeti za ugljenim hidratima pre večere.

4. Mudro rasporedite kalorije tokom dana

Kalorije bi tokom dana trebalo da budu raspoređene ravnomerno. Dakle, jednako kalorija bi trebalo da unesemo tokom dana, a doručak i ručak trebalo bi da budu nešto obilniji od večere. Takođe, bolje je da jedete manje obroke, ali češće tokom dana. Za međuobroke je najbolje jesti voće ili orašaste plodove.

5. Isplanirajte detoksikaciju nakon praznika

Čak i ako preterate za praznike s hranom i/ili alkoholom, nije kraj sveta. Možete se ponovo vratiti na pravi put ako nakon praznika prema sebi budete malo stroži kad je o ishrani reč. Izbegavajte poslastice, jedite više voća i povrća, za doručak birajte smoothie, pijte puno vode i zeleni čaj i naravno, nemojte zaboraviti da se krećete što više.

Izvor: žena.hr

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.