Jedina namirnica koju jedu svi ljudi: Danas je svetski dan hleba

Izvor: Lepota i zdravlje, 16.Okt.2014, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedina namirnica koju jedu svi ljudi: Danas je svetski dan hleba

Hleb je verovatno prva ljudskom rukom stvorena namirnica, poreklom iz vremena prvobitnih zajednica, na šta ukazuju njegovi okamenjeni ostaci stari oko 12.000 hiljada godina pre Hrista pronađeni u pećinama.

Kasnije su Egipćani otkrili da ukoliko testu, koje su pripremali mešanjem brašna i vode, dodaju kvasac, hleb postaje mekši i dobija veći volumen. To je u stvari bio recept za prvi moderan hleb kakav se i danas pravi.

Danas je hleb „nasušna potreba”, čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << se sastav neprestano usavršava i obogaćuje, uzdignut gotovo do kulta, ne samo zbog svoje tradicije i nezamenjivosti u ishrani već i time što sve više predstavlja kulturu življenja.

U našoj kulturi hleb zauzima posebno mesto, a varijacije hleba u mnogim svetim i sakralnim obredima imaju centralnu ukllogu. Čak i danas je hleb u Srbiji važna namirnica i jede se mnogo više, nego u ostalim zemljama Evrope i regiona, a podaci govore da oko 70% stanovništva najradije bira belu veknu. U zemljama Evrope, stvar je bitno drugačija, na tržištu se nalaze brojne vrste specijalnih hlebova koje zadovoljavaju i najzahtevniju ishranu. Oni su manji po gramaži, ali nutritivno vredniji.

Hleb naš nasušni

- U Srbiji i Rusiji, dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.

- U skandinavskoj tradiciji, ako dečak i devojčica jedu istu veknu, zaljubiće se jedno u drugo.

- Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju.

- Kombajnu je potrebno devet sekundi da požanje dovoljno pšenice za 70 vekni hleba.

- Oto Fredrik Rohveder je 1928. godine izmislio prvu mašinu za sečenje hleba. U Velikoj Bitaniji se rezani hleb prvi put pojavio 30ih godina prošlog veka.

Izvor: PR

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Povezane vesti

Svetski dan hleba: Napravi picu od starog hleba

Izvor: Mondo, 16.Okt.2014

Svetski dan hleba, verovatno prve namirnice stvorene ljudskom rukom, obeležava se danas širom sveta. Pročitajte zanimljivu priču o hlebu, ali i recept za picu od starog hleba...Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..Hleb je poreklom iz vremena prvobitnih zajednica, o čemu svedoče okamenjeni ostaci pronađeni...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.