Imate problema sa aknama? Izbegavajte ove namirnice

Izvor: Lepota i zdravlje, 24.Avg.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate problema sa aknama? Izbegavajte ove namirnice

Akne su poprilično složen problem – ne postoji samo jedan uzrok, a nakon što se pojave vrlo teško ih je obuzdati i potpuno ih se rešiti. Ali, prema rečima stručnjaka razvoj akni može da podstiče i određena vrsta hrane.

Sve više lekara i stručnjaka za kožu veruju da postoji veza između akni i ishrane, a određene namirnice smatraju se problematičnim i “krivcima” za pojavu akni na licu.

Mlečni proizvodi

Prema nedavnom istraživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << američke Akademije za dermatologiju, mlečni proizvodi nisu najbolji izbor kada je u pitanju ten, a studije pokazuju vezu između konzumacije mlečinih proizvoda i pojave akni. Konzumacija mlečnih proizvoda uzrokuje porast hormona koji podstiču nastanak bubuljica. Zato, ako imate problema sa tenom dobra alternativa je bademovo, kokosovo, rižino i sojino mleko.

Šećer

Prema rečima stručnjaka upravo je šećer jedan od glavnih krivaca koji uzrokuju nastanak akni. Naime, šećer podstiče upalu, a akne se smatraju upalnim stanjem kože, pa je u tome slučaju najbolje izbegavati šećer i pridržavati se ishrane sa namirnicama koje imaju protiv upalno dejstvo. Ali, to ne znači da se u potpunosti morate odreći slatkog. Stručnjaci preporučuju konzumaciju voća, ali ne i voćnih sokova, a ako baš žudite za slatkim počastite se manjom dozom stevije, sirovog meda i javorovim sirupom.

Soja

Ako se akne pojavljuju oko usta i vilice, za to bi mogli da budu odgovorni tofu i druge namirnice od soje. Za to je kriv biljni estrogen koji se nalazi u soji. Soja se često pojavljuje u različtim proizvodima, od vegetarijanskih burgera pa do energetskih pločica, pa bi trebalo da pažljivo čitate sastojke na ambalaži.

Kafa

Šolja kafe može da vas razbudi, ali i da izazove akne. ‘U zrnu kafe se nalazi organska kiselina koja podiže nivo kortizola, koji je takođe poznat kao hormon stresa. Povećanjem njegovog nivoa stimuliše se rad žlezda lojnica i upalni procesi. Ali, zamena obične kave bezkofeinskom neće imati efekta jer kofein nije krivac za razvoj akni. Zato je kafu najbolje zameniti čajem.

Hleb

Ako ste skloni aknama, hleb, kroasani, peciva i ostali pekarski proizvodi mogli bi dodatno da pogoršaju stanje. Pšenica uzrokuje upalne procese koji rezultiraju aknama, a ako želite da ih se rešite, morate smanjiti upalne procese u telu. Hleb vrlo često sadrži i sastojke poput šećera, sojinog ulja i mlečnih proizvoda što dodatno pogoduje nastanku akni.

Kokosovo ulje

Mnoge će ovo možda iznenaditi, ali kokosovo ulje ne samo da začepljava pore oko usta već stvara i teške upale na području obraza i duž vilice. To važi kako za kokosovo ulje koje se primenjuje lokalno, tako i za ono u hrani, pa treba pažljivo čitati napise na ambalaži.

Kikiriki

Kikiriki sadrži androgen, koji može da pogorša stanje s aknama zbog pojačane proizvodnje sebuma. Kikiriki kožu čini masnom. Dobra alternativa kikirikiju su drugi orašasti plodovi poput badema i indijskog oraščića, koji ne utiču na nivo androgena.

Št je preporučljivo jesti?

Stručnjaci se slažu da su najbolji izbor prirodne namirnice, a treba izbegvati one prerađene. Treba jesti sveže voće, celovite namirnice poput proteina, povrća, zdravih masti, i bezglutenskih žitarica.

Izvor: Tportal.hr

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.