Ima vitiligo i to je pretvorila u svoje najjače oružje: Njeno telo je platno

Izvor: B92, 23.Mar.2017, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima vitiligo i to je pretvorila u svoje najjače oružje: Njeno telo je platno

Eš Soto ne uklapa se u kalup standardne lepotice u modnoj industriji. Ona ima vitiligo i zbog toga je rešilo da glasno promoviše ljubav prema samom sebi. To je njena misija, a svoje telo, sa tim ciljem, koristi u umetničke svrhe.

Ova neobična devojka imala je 12 godina kada joj je dijagnostikovana ova kožna bolest. Pege i "šare" po koži rasporedile su se duž celog tela na veoma specifičan način.

"Samo sam jednog dana videla tačkicu na vratu kojoj nisam pridavala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puno pažnje. Onda je izbila još jedna. Otišla sam kod lekara i odmah sam dobila dijagnozu. Tada nisam shvatala koliko će mi sve to promeniti život. Majka je plakala, a ja sam bila zbunjena", ispričala je Eš.

Kako se vitiligo širio telom, tako je ona od otvorene devojke pretvarala u depresivnu i anksioznu djevojku. Nije želela da upoznaje nove ljude, a iz kuće bi izlazila samo sa majicama dugih rukava.

"Pokušala sam da budem nasmejana, ali iznutra nisam bila dobro. Mrzela sam se. Zavidela sam svim devojkama koje su imale savršenu kožu", rekla je.

Uz pomoć porodice prebrodila je strahove, patnju, mržnju.

"Pisala sam svaki dan. Ponavljala sam da sam lepa, snažna i jedinstvena. Postavljala sam svoje fotografije na Instagram. U početku sam, uz pomoć trikova prikrivala fleke, a onda sam se jednom dana ohrabrila i postavila svoju realnu fotografiju. Iznenadila sam se reakcijama pratioca", kaže Eš i priznaje da joj je najdragocenije bilo to što su se javili i drugi koij boluju od ove bolesti.

Podrška nije izostala, a ona je nastavila svoju misiju, projekat pod nazivom "Svi smo mi umetnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.