Greške tokom dijete kojima ugrožavate svoje zdravlje

Izvor: Lepota i zdravlje, 14.Sep.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greške tokom dijete kojima ugrožavate svoje zdravlje

Bilo da tek nameravate da počnete sa dijetom ili se već pridržavate određenog režima ishrane, postoje određene stvari koje ne biste smeli da radite. Reč je o greškama koje prave mnoge žene, misleći da time čine dobru stvar, a zapravo nisu u pravu.

Mnoge žene se raduju kada napokon pronađu dijetu koja je učinkovita, ali zdravlje bi svima trebalo da bude na prvom mestu. Nemojte dozvoliti da zbog mršavljenja rizikujete svoje zdravlje koje bi trebalo da vam bude važnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << od gubitka kilograma.

Otkrivamo koje to stvari ne smete da radite pa ako pokušavate da smršate. Čak i kada ste na dijeti ne bi trebalo da se oseećate depresivno niti kao da sebi nešto uskraćujete.

1. Unositi premalo kalorija

Jedna od najčešćih grešaka koju čine mnoge žene koje pokušavaju da smršaju je da unose premalo kalorija misleći da time čine dobru stvar. Ako vam je stalno hladno i/ili se osećate malaksalo, to bi mogao da bude znak da ne jedete dovoljno zbog čega je vaš metabolizam usporen pa skladišti masti. Umesto da jedete premalo, jedite koliko vam je potrebno ali zdravije namirnice od kojih se nećete tako lako ugojiti. Cele žitarice i sveže voće i povrće idealan su izbor.

2. Plašiti se hrane

Strah od hrane ne dovodi samo do toga da jedete premalo, već i vaše mišljenje o ishrani postaje iskrivljeno. To dovodi do mnogih poremećaja i bolesti koje mogu ozbiljno da naruše zdravlje. Imajte na umu da je hrana gorivo koje nam daje energiju da bismo radili stvari koje volimo. Negujte svoje telo s ljubavlju i nemojte se plašiti hrane.

3. Nizak nivo glukoze u krvi

Ako je nivo šećera u krvi prenizak, postajemo razdražljivi i gladni. Telo potom počinje da skladišti masti, dolazi do poremećaja insulina, zbog čega se osećamo slabo i iscrpljeno. Da biste to sprečili, jedite svakih nekoliko sati i nikad nemojte preskakati obrok.

4. Nedostatak sna

Premalo spavanja takođe je jedna od stvari koje ne smete da činite dok držite dijetu, ali i generalno nedostatak sna nije dobar ni za koga. Spavanje omogućava našem organizmu da obavlja svoje funkcije dok se telo odmara pa je kvalitetan san neophodan za zdravlje. Premalo sna (manje od 7 sati) takođe može da izazove prejedanje tokom dana, skladištenje masti i umor.

5. Premalo gvožđa

Gvođže “ubrizgava” energiju u naše krvne ćelije koje omogućavaju da metabolizam normalno funkcioniše tokom dana. Takođe, potpomaže probavu, koja je itekako važna ako želite da smršate. Najbolji izvori gvožđa su alge, morski plodovi, tamna čokolada, suvo grožđe, chia semenke i zeleno lisnato povrće.

6. Nedovoljno proteina

Proteini su važni za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, ali i za metabolizam. Podstiču metabolizam i izgradnju mišićne mase, čak i ako niste preterano aktivni. Najbolji izvori proteina su ribe, nemasni obični jogurt, belance, chia semenke, piletina, ćuretina i zeleno lisnato povrće.

7. Preterivanje s detoksikacijom

Kratkoročno čišćenje sokovima može da vam vrati energiju i da povoljno deluje na vaše zdravlje. Ipak, ni u čemu nije dobro preterivati pa tako ni kod detoksikacije. Uostalom, detoksikacija se sprovodi kako bi se telo očistilo od toksina i njena svrha nije mršavljenje. Pre bilo kakve dugoročnije detoksikacije potrebno je savetovati se sa lekarom.

Ono što treba utvrditi pre početka bilo kakve dijete jeste da li vam je ona zaista potrebna. Najgora stvar koju možete učiniti kada ste na dijeti je da radi gubitka kilograma ugrožavate svoje zdravlje. Pothranjenost usporava metabolizam i može izazvati niz zdravstvenih komplikacija pa nemojte rizikovati.

Izvor: Zena.hr

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.