Evo kako da osvežite stare kuhinjske pločice

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako da osvežite stare kuhinjske pločice

Za lepšu kuhinju potrebni su samo mašta i strpljenje. Farbanje pločica je način da svojoj kuhinji ili kupatilu date novi, moderan izgled za relativno malo novca.

Ako su vam dosadile stare keramičke pločice, a trenutno nemate novca da ih promenite, vrlo lako možete da ih prefarbate i tako im "produžite život". Farbanje pločica je način da svojoj kuhinji ili kupatilu date novi, moderan izgled za relativno malo novca.

Bojenje keramičkih pločica se sastoji iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri dela: čišćenje, premazivanje odgovarajućim pretpremazom i nanošenje boje. Čišćenje je izuzetno važno u ovom postupku. Pločice je potrebno prvo oprati jakim deterdžentom kako bi se uklonila sva prljavština i naslage kamenca. Potom pločice treba prebrisati alkoholom i ostaviti ih da se dobro osuše. Ako na pločicama postoje naslage koje ne možete da skinete, upotrebite razređivač na vodenoj bazi.

Potom sledi nanošenje određenog pretpremaza koji se na pločice stavlja da bi se na njih lakše primila boja. Obično ih ima u beloj i u sivoj boji.

Sada na delo stupa vaša mašta i slikarsko umeće. Ukoliko niste mnogo vešti, izaberite jednostavan motiv ili pločice jednostavno ofarbajte u jednu ili više boja. Najbolje je da najpre bojenje isprobate na nekoj staroj pločici, da vidite koliko treba da uronite četkicu u boju a da ne kaplje i da ostavlja ravnomeran trag.

Tek tada pređite na pločice u kuhinji. Radite polako i pažljivo da biste lepo ofarbali pločice i da bi izgledale kao da ste ih baš takve kupili u radnji.

SUŠENjE

Pločice nemojte da perete ili da prislanjate stvari na njih bar nekoliko dana, da bi se dobro osušile i da vam ne bi odmah oštetile boju.

BOJA U DVA SLOJA

Boju treba naneti u dva ili tri sloja, a ako hoćete da vam pločice posle toga budu sjajne, kada se osuše pređite preko njih specijalnim premazom.

Izvor: novosti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.