Drevni recepti za lepotu: Izmrvljeni biseri za doručak

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2017, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevni recepti za lepotu: Izmrvljeni biseri za doručak

Lepota je prolazna, ali dame svim srcem se odvajkada trude da ovu tvrdnju bar malo ublaže. Naoružane raznoraznim kozmetičkim trikovima i pomagalima ulaze u oštru borbu sa vremenom. U brojnim legendama su opevane lepotice koje su izgledom izazivale ratove, rušile civilizacije i bile svesne svoje moći.

Sinonim drevnih zavodnica je Kleopatra. Egiptska vladarka je navodno jednim pogledom mogla da omađija muškarca. Tajnu svoje neodoljivosti je brižljivo čuvala, pa se neki od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njenih recepata i danas primenjuju. U zemlji piramida se verovalo da su vladari potomci bogova, srebrnih kostiju i kože satkane od samog zlata. Kleopatra je svoj ten negovala u unikatnoj kadi ispunjenoj magarećim mlekom.

Ovaj tretman je imao specijalni ritual pripreme, a niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako su ga sluškinje izvršavale. Istorija je vremenom iznedrila nove privlačne dame, ali je Kleopatrino ime ostalo zapisano u analima svetskih zavodnica.

Jedno od najpoznatijih predanja o specijalnim trikovima očuvanja privlačnosti među plemstvom opisuje kraljicu rumunskog dvorca Peleš. Na obroncima Karpata nedaleko od Bukurešta izdiže se ovaj zamak koji je kao iz bajke. Njegove sobe su bile sinonimi lepote jer je svaka uređena po uzoru na zemlje prijatelje kraljevstva, pa kada bi oni došli u posetu, osećali bi se kao kod svoje kuće.

Kraljica je imala i specijalno ogledalo koje se i danas proteže duž čitavog hodnika. Ovo džinovska površina je na njen zahtev napravljena iskrivljeno, pa svako ko stane ispred ima osećaj da je mnogo puniji nego što zaista jeste. Na ovaj način uspevala je da održi liniju. Čak i kada je bila idealne kilaže, ova staklena površina je kazivala suprotno, pa je vladarka bez problema mogla da se odrekne slatkiša i drugih gurmanskih užitaka svaki put kada bi se videla u odrazu.

Kineska carica Dovager Ciksi je u istorijskim spisima opisana kao lepotica koja je održala svoju privlačnost i u poznim godinama. Njene neobične tajne nege su bile da stavlja u usta isečen koren biljke ginseng kako bi negovala dušu i telo. Jela je prah od izmrvljenih bisera i specijalno cveće umesto obroka.

Engleska kraljica Elizabeta Prva je bila naširoko poznata kao ljubiteljka belila koje je bilo popularno u tom dobu. Njen stil izrazito blede kože su ubrzo prihvatile sve dame iz visokog društva. Ona je ovaj tretman nazivala maskom večne mladosti. Kasnije se saznalo za toksičnost ovog pudera, pa je vremenom iščezao iz upotrebe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.