Bolesti srca i krvnih sudova opasniji za žene nego bilo koji kancer

Izvor: Lepota i zdravlje, 28.Okt.2014, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesti srca i krvnih sudova opasniji za žene nego bilo koji kancer

Ritam života i rada u 21.veku, visok nivo stresa, svakodnevnih frustracija u kombinaciji sa brzom hranom, cigaretama i fizičkom neaktivnošću u potpunom je neskladu sa čuvenom narodnom poslovicom „Bolje sprečiti nego lečiti“. Stručnjaci ukazuju da je značaj prevencije primaran, al i da je potrebno prethodno razvejavati zablude i predrasude.

Upravo zato kompanija Dijamant i Omegol sprovele su edukativnu anketu. Podaci istraživanja otklanjaju nedoumice o štetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << holesterola, o tome gde se prvo javlja srčani bol, da li je srčani udar isto što i moždani, da li su bolesti srca i krvnih sudova rizičnije za određeni pol i da li od njih obolevaju uglavnom sаmо stаriје оsоbе.

Rezultati ankete 215 ispitanika različitog pola, uzrasta i školske spreme pokazuju da većina građana veruje da je holesterol štetan. To je samo delimično tačno jer je on neophodan za sve naše ćelije kako bi ih sačuvao od toga da ne budu previše krute. Štiti nerve tako što ih izoluje, ulazi u sastav hormona. Njegova funkcija je veoma važna, ali potreban nivo za održavanje ovih telesnih funkcija je nizak. Za naše zdravlje, naime, štetan je samo višak holesterola u krvi.

Dve trećine ispitanika veruje da srčani napad počinje bolom u grudima dok je 40 odsto uvereno u stereotip da se bol potom spušta niz levu ruku. Pravilan odgovor je da pravila nema!

Iako se najčešće tako manifestuje atipični simptomi poput trbušne nelagodnosti, iznenadnog umora, bola u vilici i mučnina, javlja se često kod žena, starijih osoba i dijabetičara. Iako svaki četvrti ispitanik veruje da su muškarci češće na meti bolesti srca, istina je da je nežniji pol podjednako ugrožen. Na žalost, bolesti srca i krvnih sudova imaju fatalni ishod kod žena u većoj meri nego bilo koji kancer.

Iako trećina ispitanika priznaje da pritisak kontroliše jednom mesečno, a druga trećina to čini jednom godišnje, čak 90odsto pravi razliku između moždanog i srčanog udara i zna da opasnost od bolesti srca podjednako preti osobama sa manjkom, odnosno viškom kilograma. Kao hranu koja blagotvorno utiče na srce 20 odsto ispitanika bira voće i povrće, dok takođe petina kaže da su to Omegol margarin i ulje koji doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Omega -3 masne kiseline čuvaju krvne sudove, štite srce i mozak, smanjuju opsanost od infarkta i doprinose dobrom raspoloženju.

Edukativnu anketu možete da popunite na web sajtu kompanije Dijamant i proverite vašu informisanost o ovoj temi.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.