8 razloga zbog kojih ne mršavite koliko biste hteli

Izvor: Lepota i zdravlje, 17.Dec.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

8 razloga zbog kojih ne mršavite koliko biste hteli

Činite sve što su vam drugi preporučili, pročitali ste i nekoliko korisnih saveta kako održati kondiciju, ali čini se da postoji nekoliko načina na koje usporavate svoj metabolizam, a da to ni ne znate.

Izbegavate mlečne proizvode

Mišići su vrlo važni ako želite da održite metabolizam na pristojnom nivou. Prema nedavnom istraživanju žene koje pojedu ili popiju tri do sedam mlečnih proizvoda dnevno gube više masnoće, a dobijaju više mišićne >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << mase, nego žene koje to ne čine.

Održavate visoku sobnu temperaturu

Jedan od načina kako potrošiti masnoću u telu je smanjiti grejanje. Na primer, ako spavate u sobi u kojoj je temperatura malo ispod 19 stepeni Celzijusovih, masnoća u telu počeće da vam se menja iz oblika koji skuplja kalorije u oblik koji se brzo i lako troši. Takozvana “smeđa” masnoća nastaje u telu kako bi nam održavala telesnu temperaturu pa se zato tako lako troši.

Izbacili ste ugljene hidrate iz ishrane

Dijete u kojima su oni koji žele da smršju smanjili unos ugljenih hidrata efikasnije su od onih u kojima su smanjili unos masnoće, ali pogrešno je potpuno izbaciti jedan tip namirnica. To posebno važi za osobe koje vežbaju. Mišićima tokom vežbanja je potreban glikogen koji dobijamo od ugljenih hidrata. Bez njega, vežba neće imati onoliki učinak koliki bi inače imala. Šaka integralnog pirinča ili zobene kaše zadovoljiće telesnu potrebu za ugljenim hidratima.

Žurite tokom vežbanja

Vežbe ruku bez pomicanja nogu dobar su put za stvaranje mišića, ali žurba smanjuje pozitivan efekat na metabolizam. Polako spuštanje ruku zahteva više rada nego dizanje, a to znači da tako trošite i više kalorija. Vežbanje ruku jednom nedeljno može povećati potrošnju kalorija čak do deset odsto.

Jedete pogrešnu užinu

Najbolja užina je orašasto voće. Polinezasićene masne kiseline u raznom orašastom voću (pogotovo orasima) podstiču rad gena koji kontrolšu trošenje masnoće. Samo 42 grama oraha dnevno vam je dosta.

Ne vežbate pravilno

Trening s intervalima omiljena je vrsta vežbanja. U pitanju je niz različitih kratkih vežbi koje odvajaju kratki odmori. Ali, čini se da ako smanjite vreme odmora, trošite više kalorija. Takvo vežbanje popularno se zove trening visokog intenziteta s intervalima.

Stavljate morsku so u hranu

Morska so možda je ukusnija od obične soli, ali nema joda u sebi, a to je ključan element koji štitnoj žlezdi omogućava kvalitetan rad. Manjak joda uzrokuje slabiji rad žlezde, što automatski dovodi do sporijeg metabolizma. U hranu koja u sebi ima jod spadaju alge, bakalar, škampi i jaja.

Preskačete jutarnje vežbanje

Dnevno svetlo vrlo je važno za zdravlje metabolizma. Džoging ili šetnja u jutarnjim satima utiče na dnevni bioritam, pa tako i na to kako spavate, koliko jedete te koliko kalorija trošite.

Izvor: tportal.hr, M.G.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.