Zemljotres kod obale Papue Nove Gvineje

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Mar.2015, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres kod obale Papue Nove Gvineje

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio je danas područje Tihog okeana kod obale Papue Nove Gvineje, ali nema izveštaja o većoj šteti, dok je upozorenje na opasnost od cunamija koje je izdato u prvom trenutku kasnije ukinuto.

Zemljotres je registrovan na dubini od 33 kilometra, oko 55 kilometara od najbližeg grada Kokopa na ostrvu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Nova Britanija i 787 kilometara od prestonice Port Morsbija, saopštio je Američki geološki zavod.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami prvo je izdao upozorenje da bi "razorni" cunami talasi mogli pogoditi pirobalna područja u Papui Novoj Gvineji, ali je kasnije objavio da je pretnja prošla.

Metju Moihoi iz Geološke opservatorije na Papui Novoj Gvineji izjavio je da zvaničnici još nisu uspeli da uspotave kontakt sa udaljenim oblastima kako bi mogli da utvrde da li je bilo promena u novu mora.

"Nismo mogli da dobijemo informaciju od ljudi o tome da li je primećen cunami ili nije", reko je on.

Domarka u odmaralištu "Sivju bič" u Kokopu Leoni Fakal je kazala da su svi zaposleni i gosti istrčali napolje kada su osetili zemljotres.

"Svi su se pomalo uplašili. Dosta se treslo i neke stvari u hotelu su pale na pod. Svi su istrčali napolje, ali nije bilo mnogo štete", ispričla je ona za AFP.

Recepcioner iz istog hotela je dodao da je zemljotres bio jak, ali da nije pričinio štetu.

"To je bio najveći zemljotres koji smo doživeli do sada. Osetili smo jedan veliki i nekoliko manjih potresa. Ali dobro smo. Nije pričinjena šteta i ovde je sada mirno", ispričao je on, dodajući da zaposleni u hotelu "motre na plažu" da bi uočili eventualnu neobičnu aktivnost okeana.

Australijski seizmolog Džonatan Batgejt kaže da je postoji mogućnost da dođe do lokalnog cunamija, ali da bi on bio vrlo mali s obzirom na jačinu zemljotresa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.