Izvor: Blic, 07.Dec.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi fatalni zemljotresi koji su u pustošili Zemlju u poslednjih 15 godina u JEDNOJ ANIMACIJI

Fascinatna animacija koju je objavila američka Nacionalna uprava za atmosferu i okeane (NOAA) prikazuje svako zabeleženo podrhtavanje tla koje se dogodilo između 1. januara 2001. i 31. decembra 2015.

U video-animaciji koja traje tri minuta izgleda kao da se Zemlja doslovno raspada. Tu su naravno prikazani i devastirajući zemljotresi, poput onog koji je u martu 2011. zatresao obale japanske regije Tohoku i pritom odneo živote više od 18.000 ljudi i prouzrokovao cunami, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zemljotres s epicentrom u blizini Sumatre koji je odneo više od 220.000 života i uzrokovao cunami koji je opustošio obale na desetine zemalja u jugoistočnoj Aziji.

U poslednjih 15 godina, registrovano je 20 zemljotresa magnitude 8 stepeni po Rihteru. Dva prethodno spomenuta zemljotresa bila su najjača u tom periodu - iznosila su više od 9.1 stepeni po Rihteru.

Otkako postoje merenja, samo sedam zemljotresa je zabeleženo s magnitudom većom od 9.

Najsnažniji zabeležen dogodio se u Čileu u maju 1960. Gore pomenuti zemljotres u Japanu nalazi se na četvrtom mestu po jačini, a u Indoneziji je na trećem mestu.

Skoro svi zemljotresi su se dogodili duž tektonskih granica, ali postoje i izuzeci. Imamo još i vulkanske zemljotrese koji prate erupcije vulkana, kao i urušne zemljotrese koji nastaju urušavanjem materijala koji nadsvođuje podzemne šupljine ili odronom kamenja i klizanjem terena, piše "Jutarnji list".

Gravitacione sile meseca takođr uzrokuju dobar broj zemljotresa godišnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.