Španija skreće  ulevo

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija skreće ulevo

Levičarska partija Podemos napravila je u nedelju na lokalnim izborima pravi zemljotres osvojivši najviše glasova u Barseloni, a preti da poljulja i vlast u Madridu.

Ako se pogleda samo zbir glasova, vladajuća Narodna partija je i dalje na prvom mestu sa 27 procenata i to je ono što su njeni lideri stavljali u prvi plan pokušavajući da maskiraju težak poraz jer su izgubili 11 odsto u odnosu na 2011. Opoziciona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << PSOE stigla je do 25 procenta, dovoljno da njeni čelni ljudi kažu kako je „cilj ostvaren jer je smanjena razlika u odnosu na PP“.

I jedni i drugi su, međutim, krajnje zabrinuti jer njihov zbir glasova jedva dostiže 52 odsto, dok je pre četiri godine iznosio 65 odsto. Sva je prilika da se dvopartizmu u Španiji, koji vlada od 1982, nazire kraj.

Najveći dobitnik je Podemos (Možemo), levičarska partija Pabla Iglesijasa, mada se ne pojavljuje pod svojim imenom i nema je u ukupnom procentu glasova, ali to je posledica taktike da se u mnogim gradovima ide pod drugim imenom. Taktika je bila rizik, ali se isplatila - Podemos je osvojio najviše glasova u Barseloni i ako paktira sa nekim, moći će da sruši Konvergenciju i Uniju, dok je u Madridu situacija komplikovana, ali sa šansama da Narodna partija izgubi svoje najjače uporište.

Naime, Esperansa Agire, kandidat Narodne partije, dobila je 21 mandat, a Manuela Karmona iz grupacije Sad Madrid, iza koje stoji Podemos, 20 mandata. Ako se postigne dogovor sa PSOE koja je dobila devet mandata, eto dovoljne većine za smenu vlasti u glavnom gradu.

Građani kaznili premijera

Španski mediji pišu da građani kažnjavaju aktuelnog premijera Marijana Rahoja za četiri godine mandata tokom kojeg je došlo do smanjenja potrošnje i serije korupcijskih skandala, gramzivosti i neispunjenih obećanja. „Ovo je brutalan poziv za buđenje premijeru koji je uživao hegemoniju“, rekao je profesor istorije u Madridu Emilio Frančez.

U Barseloni se dogodilo nešto slično, Ana Kolau, lider grupacije „Barselona za sve“ iza koje je takođe Podemos, dobila je 11 mandata dok je dežurni vlastodržac u Kataloniji Konvergencija i Unija (KiU) dobila 10 mandata. Logična koalicija bila bi sa katalonskim socijalistima koji su dobili pet mandata, mada bi u zbiru do 15 poslanika mogli stići i KiU i Siudadanos koji su dobili pet mandata. U Kataloniji je veliki neuspeh pretrpela separatistička Republikanska levica dobivši samo pet poslanika.

Dva najveća španska grada biće, po svemu sudeći, u rukama dve žene leve orijentacije bez iskustva u vršenju vlasti, ali samim tim i bez putera na glavi. Levica će vladati u gotovo svim velikim gradovima (Madrid, Barselona, Valensija, Sevilja...). Otvara se nova politička era koja već na jesen, na parlamentarnim izborima, može da donese velike promene.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.