Planinari u šoku! Šta se desilo sa najvećom stenom na Mont Everestu?

Izvor: Prva.rs, 24.Maj.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planinari u šoku! Šta se desilo sa najvećom stenom na Mont Everestu?

Pretpostavlja se da je stena bila žrtva zemljotresa iz 2015. godine. Na fotografijama od prošle godine jasno se vidi da je stena promenila oblik, ali njen kompletan izgled nije bio vidljiv zbog snega.
Britanski alpinista Tim Mosdejl nedavno je na svom Fejsbuku potvrdio da je najveća stena Mont Everesta razorena.

"Sad je zvanično – Hilari Step >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << više ne postoji", napisao je on pored fotografije.
Mnogi alpinisti su na Mont Everest odlazili baš zbog te stene, u nadi da će je osvojiti, a sada će to mesto na kojem se Hilari Step nalazila, biti lakše za osvajanje.
Stena je dobila naziv po Edmundu Hilariju, prvom planinaru koji ju je osvojio 1953. godine.
Do skoro se mislilo da je Mont Everest najviši vrh sveta sa visinom od 8 848 metara, ali se na prvom mestu ipak nalazi vrh Mont Čimborazo u Ekvadoru.
Pratite nas i na Viberu!

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Sasvim sam, ovaj Španac se popeo na Mont Everest za najbrže zabeleženo vreme (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Maj.2017

Kilijan Jornet, španski alpinista postavio je novi rekord za osvajanje Everesta, pošto je stigao na vrh najviše planine na svetu za samo 26 sati. On je to učinio bez pomoći fiksiranih kanapa ili kiseonika u boci...Jornet, koji je prvi pokušaj imao u septembru prošle godine, stigao je na vrh planine,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.