Novi zemljotres u Nepalu

Izvor: VOA, 12.Maj.2015, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zemljotres u Nepalu

Najmanje 40 osoba je poginulo u novom, snažnom zemljotresu koji je pogodio Nepal u utorak popodne, dok se zemlja još oporavlja od razornog zemljotresa koji ju je zadesio pre manje od tri nedelje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nepala je saopštilo da je više od 1.100 osoba povredjeno.

Američko geološko društvo javlja da je epicenter zemljotresa jačine 7,3 stepena bio oko 80 kilometara od prestonice, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Katmandua. U roku od sat vremena, usledilo je još šest naknadnih potresa, od kojih je najsnažniji bio jačine 6,3 stepena.

Suardašan Šresta iz medjunarodne humanitarne organizacije Save The Children izjavio je za Glas Amerike da se nalazio u bolnici u Katmanduu u vreme zamljotresa i da je, iako ta zgrada po svemu sudeći nije mnogo oštećena, u okolini video neke koje su se srušile. “Nastao je potpuni pakao I haos, dok su svi pacijenti bežali iz bolnice, oko 300 do 350 pacijenata je istrčalo iz zgrade”, ispričao je Šresta.

On je dodao da su resursi organizacije Save the Children već značajno iscrpljeni posle zemljotresa 25. aprila u kojem je poginulo više od 8.000 ljudi a hiljade su ostale bez svojih domova. Grupa još nije uspela da dopre do nekih sela a novi zemljotres, kao i kišna sezona koja dolazi, samo će dodatno otežati humanitarne operacije.

Predstavnica UNICEF-a, Rouz Foli, koja se u vreme novog potresa takodje nalazila u Katmandua, izjavila je da se osoblje njene agencije bacilo u zaklon ispod svojih radnih stolova dok se zgrada tresla, a kasnije su uspeli da izadju napolje.

Današnji epicenter bio je oko 100 kilometara od središta prethodnog zemljotresa.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.